Zenés örökzöld: Zerkovitz Béla - Szilágyi László Csókos asszonya

Zalaegerszeg - A Józsefvárosban, a Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Pünkösdi Kató ugyanis színinövendék és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta.PEZ_9837

Katóka és sokak által ismert, kedvelt játszótársai 16 esztendő után újra felköltöznek a Hevesi Sándor Színház színpadára. 1999-ben találkoztunk velük itt utoljára, most a vendégként rendező Böhm György Jászai-díjas művész jóvoltából ismét élvezhetjük a remek történetet, s persze az utolérhetetlenül fülbemászó Zerkovitz-slágereket. Ahogy Kató nem először jár a zalaegerszegi színházban, úgy a színreállító sem. Hiszen Böhm György dramaturgként erősítette a Hevesit a nyolcvanas évek végéig. (2006-ban pedig szintén vendégként rendezte itt a Vörös bestiát.)
Amúgy Kató és ő sem ismeretlenek egymás számára, hiszen 2006-ban és 2012-ben felújítva az Operettszínházban is színre állította az 1926-os születésű Csókos asszonyt. Korábban pedig Szegeden, azzal operettfesztivált nyert az alföldi társulat.
Eme tartós szerelem szavatolja a zalaegerszegi változat várható sikerét.
– Mi a titka?
– A zene – mondja a rendező, amikor egy délelőtti próba előtt találkozunk. – Nagyon jó a sztori, de a benne lévő dalok az igaziak. Ha a hangsúlyok változnak, az a szereplők miatt történik. Mindig a színészek alakítanak rajta. Itt az egerszegi társulatban is mások a karakterek, emiatt más-más kerül előtérbe. Nagyon jó lesz például Bellus Attila a báró szerepében, noha egészen más, mint Pesten Huszti Péter ugyanabban a figurában.
– Az operett egyszerre imádott és kritizált műfaj...
– Csak egy adalék ehhez: Faragó Topy is játszik benne, akit itt is ismernek. Ő jegyezte meg ironikusan, mikor látta, milyen harc megy a jegyekét: „á, halott a műfaj!"
Január 30-án, pénteken este hét órától, a premier napján és utána még sok -sok előadáson mi is meggyőződhetünk az ellenkezőjéről. A színpadon Foki Veronikát, Kátai Kingát, Bot Gábort, Hertelendy Attilát, Pap Lujzát, Lőrincz Nikolt, Bellus Attilát, Ecsedi Erzsébetet és Besenczi Árpádot láthatja majd a közönség.

Arany Horváth Zsuzsa

2015. január 28.

Zalai Hírlap online