Bálint, Ottó, Bálint

Szakállal, szemüveggel lehet új életet kezdeni? Lehet-e más bőrébe bújva megvalósítani saját álmainkat?

PEZ_9632 

Tamási Áron (1897-1966) hőse, Czintos Bálint nem szereti magát, úgy, ahogy van.
Pedig látszólag nincs oka panaszra. Beleillik a vidéki (erdélyi) paraszti világ gazdájának egyszerű szerepébe, környezete tiszteli őt, a fia épp most érettségizett, talán szép jövendő elé néz. Csakhogy Bálint gazda nem a fiában akarja megvalósítani magát, ahogy a legtöbb szülő tenné. Persze, rá is hat a természetes érzés: a gyerek vigye többre nálam. Csakhogy a fiú inkább maradna otthon a szerelmével.

Innen változik nagyot a kép Tamási fantáziája és Csiszár Imre rendező interpretációja alapján. A Hevesi Sándor Színházban ülünk, szinte érezzük a díszlet frissen megdolgozott fapadlójának és az ajtóknak az illatát: ez a puritán szobabelső lesz mindvégig a játék fizikai határa. A játékosságot csak két festmény idézi a falon: két babát ábrázolnak, egyik angyali, a másik ördögi rekvizítumokkal.
Farkas Ignác (Czintos) vívódások közepette itt jut meghökkentő lépésekre.

És innentől semmi sem lesz többé ugyanaz. Nem lehet büntetlenül folytatni az életet a víznek ment bölcselő, Ottó (Urházy Gábor László) alakjában és a fiútól elszeretett ifjú asszony oldalán. Könnyen átlátható a képlet, ebbe csak beleőrülni lehet, hiába a kedves iróniával andalító szövetséges, Samu bácsi (Balog Tamás) kitartása. Jó alkalom lenne levetni a hamis gúnyát, amikor megjön a tanulni sikeresen elűzött fiú (Barsi Márton). De a papi reverenda már nem ismeri fel őt. Hiába volt a nagy gondolat, sem magát, sem a fiát nem tudta mássá formálni. Könnyű préda az elemzőknek a darab: elvágyódás, elégedetlenség, kiéletlen vágyak. Talán maga Tamási bújik meg Bálint ámokfutása mögött?
A zalaegerszegi színészek aprólékos kimunkáltsággal teszik színpadra a darabot. Külön-külön mindenkiből kiérződik egy-egy sors. Ezúttal Balogh Tamás, Szakály Aurél, Bálint Péter, Ecsedi Erzsébet, Kiss Ernő árnyal szeretnivalóan. Érzelemteli belépőkkel ajándékozza meg a szerző és a rendező Kátai Kingát, a tévedés áldozatává vált feleséget. Bellus Attila, Kováts Dóra, Czegő Teréz, Nagy Péter János, Lupaneszku Vivien keretezi Bálint gazda történetét. Kerkai Soma, Hegedűs Máté, Kámán Csongor, Simonyai Noel,a négy gyerekszereplő dúsítja a falusi kaleidoszkópot.
A melankólia sokkal erősebbnek bizonyul a drámaiságnál, a szomorúság felülírja a feszültséget. Nehéz átmenni a szivárvány alatt...

Arany Horváth Zsuzsa

2015.04.23.

Zalai Hírlap online