Ez lehetséges? A Hullám című drámát pénteken mutatják be

Megrázó regény, felkavaró film, sikeres színházi előadások sora után érkezik meg hozzánk pénteken a világszerte ismert A Hullám című történet. A Hevesi Sándor Színház pénteken este hét órától mutatja be a nagyszínpadon. vidov

A kísérlet úgy indult, hogy a diákok megismerhessék a társadalomszervezési berendezkedéseket, csakhogy...

„Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt. Diákjai egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki. Hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról? Jones kísérletbe kezdett: kézzelfogható és „interaktív” példákkal támasztotta alá, milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje,” – olvasható a három évvel ezelőtti hazai Bárka színházbeli bemutató kapcsán a darab előzményeiről. A két előadást összeköti a rendező személye, hiszen a Hevesi Sándor Színházban is Vidovszky György rendezi vendégként a Tasnádi István szövegkönyve alapján a színművet. (Ron Jones tanulmánya alapján Todd Strasser írt regényt a sztoriból, amit meg is filmesítettek.) Ráadásul a darab Bárka színházas díszlete már a zalaegerszegi teátrum tulajdona. Ebben az amfiteátrumi miliőben láthatjuk a diákokat és tanáraikat. Utóbbiakat Sztarenki Pál, Kovács Olga, Andics Tibor, Debrei Zsuzsanna alakítja, a tanítványaikat Zsíros Viktor, Nagy Péter János, Kátai Kinga, Mihály Péter, Kováts Dóra, Barsi Márton, Lőrincz Nikol, Magyar Cecília, Mikita Zsuzsanna Lilla, Farkas Gergő, Katona Levente, Molnár Kristóf, Balaton Rudolf, Ecsedi Csenge Berta, Pete Zsuzsanna és Bogdán Márk. Ők mutatják be, hova vezetnek a hullámverések.

PEZ_5642 

– A zalaegerszegi színház élen jár a drámapedagógiai munkában Magyarországon – mondta Vidovszky György az előadás keddi próbájának szünetében. – Én magam is ifjúsági színházzal foglalkozom, örülök, ha olyan alkotói folyamatban vehetek részt, ami problémafeldolgozásra vállalkozik. A színház, Besenczi Árpád igazgató és Sztarenki Pál művészeti vezető meghívását örömmel vettem, úgy érzem, ők több műfajban is magasra teszik a lécet, példaértékű a munkájuk.

A rendező, aki többek közt feldolgozta már a Pál utcai fiúkat, A legyek urát, az Iskola a határont és Anna Frank naplóját is, jelezte a 3 évvel ezelőtti fővárosi előadás erős hatást váltott ki, több ezer középiskolással találkoztak a darab kapcsán létrejött drámafoglalkozásokon. A felnőtt közönség visszajelzései bátor döntésnek tartották a fontos kérdéseket felvető történet színrevitelét.

– Alig hisszük el, ilyesmi megtörténhet, úgy véljük, ma már nem lehet egyéniségvesztett katonákká manipulálni bennünket. Úgy gondolom, három év után sem veszített jelentőségéből a mondandónk – mondta Vidovszky György, aki évtizedig tanított is a budapesti Vörösmarty Gimnáziumban.

Az egerszegi előadásban Monori András zenéje szólal meg, a darabadaptáció természetesen az itteni társulat művészeire készült.

 

Arany Horváth Zsuzsa

2015. november 12.

Zalai Hírlap