Ősbemutató a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Ősbemutatóval zárja a 2015/2016-os évadot a Hevesi Sándor Színház: a Nekünk nyolc?! című ifjúsági előadást április 14-én mutatják be Zalaegerszegen.

nekunk8 

Turbuly Lilla zalai származású szerző a színház felkérésre írta színpadra a Kosársuli és a Viszlát, kosársuli! című regényeit - mondta el Madák Zsuzsanna dramaturg az MTI-nek.

A színházi szakember szerint az egyfelvonásos darab - és az alapjául szolgáló kisregények - legfőbb mondanivalója, hogy a kiskamaszok miként tudják érvényesíteni az akaratukat, hogy tudnak kiállni saját magukért. A tizenéveseket az iskolában, a családban még gyermekként kezelik, miközben ők már egészen másként látják a világot, mint a szüleik, a tanáraik vagy akár a kortársaik - mutatott rá Madák Zsuzsanna.

A történet valós helyszínen, az egykori nagykapornaki kosársuliban játszódik. Az "egy félidős játékban" a tizenhárom-tizennégy éves gyermekek mindennapjai, problémái kerülnek fókuszba - ismertette Naszlady Éva, a darab rendezője.

Érdekes fordulatnak nevezte, hogy a legendás kosársuliban ezúttal a lánycsapat szállt harcba a bajnoki címért, de a kupa elnyerése mellett egyéb konfliktusok is adódnak. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen megoldások születhetnek, ha - a felnőttvilágban főnökként, gyermekvilágban tanárként - zsarnoki, rossz természetű ember gyakorolja a hatalmat? Milyen lehetőségei vannak a mai gyerekeknek, mit tehetnek, amit még felnőttek is jónak gondolnak - vetette fel Naszlady Éva.

Beszélt arról is, hogy arra törekedtek, hogy a "lelki árnyalatokat" a színészek sokszínűen, ugyanakkor szórakoztatóan vagy éppen fájdalmasan tudják a közönség elé tárni. Arra törekednek, hogy minél hitelesebben mutatassák be a nézőknek, hogy a felnőttek milyen traumát tudnak okozni a gyermekeknek azáltal, hogy figyelmetlenek velük, nem veszik komolyan a problémáikat.

A főbb szerepeket Kováts Dóra, Barsi Márton, Magyar Cecília, Czegő Teréz, Wellmann György és Bellus Attila játssza.

MTI

2016. április 6.

hírek.ma