Kérdések, amikre nincsen válasz

A Tantermi Deszka Program keretében mutatják be a Semmi című művet a Hevesi Sándor Színházban október 1-jén 15 órától. Az elgondolkodtató előadás részleteiről Madák Zsuzsanna rendezőt kérdeztük. untitled-6816

- A Semmi 2000-ben jelent meg Janne Teller regényeként. Remek ifjúsági mű, ami nem csak a fiatal korosztályhoz szól, hanem felnőttként is élvezetes olvasmány. A Semmiből számos színpadi adaptációt készítettek Európa-szerte, még musical is íródott belőle, Magyarországon pedig először két éve mutatták be bábszínházi előadásként Budapesten. Esetünkben nem pusztán egy produkcióról van szó, hanem egy színházi nevelési előadásról. Eddig általában a Tantermi Deszka Program keretében az előadások előtt volt egy rövid felvezető beszélgetés, amit egy a feldolgozást segítő foglalkozás követett, ám ezeket most keverjük. A történet közben is megállítjuk a játékot, hogy közösen gondolkozzunk az éppen aktuális kérdésekről.

A darab azt boncolgatja, mi az élet értelme, ismertette a rendező. A gyerekek két-három éves kortól foglalkoznak azzal, hogyan áll össze a világ, és hol van benne a helyük. A Semmi kamasz főszereplőit szintén foglalkoztatják e kérdések. A történet egy dán kisvárosban játszódik, egy általános iskolás nyolcadikos osztályközösség életébe tekinthetünk be.

- Ott kapcsolódunk a történetükbe, ahol az egyik diák, Pierre Anthon azt mondja: „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ezzel a mondattal Pierre kivonul az iskolából, felül egy szilvafa tetejére és ott hirdeti tovább az igéit a világ értelmetlenségéről. Különböző kérdéseket tesz fel, illetve ezekre a saját válaszait hangoztatja, de ez bosszantani kezdi az osztálytársait. Az előadás végül elég sötétté válik, mert a gyerekek belekezdenek egy játékba, aminek nem lesz túl szép vége. A történet hősei válaszokat keresgélnek, de rossz úton indulnak el, végeredményében kiveszik belőlük az empátia, egymás ellen is fordulnak egy ideológia miatt – mondta Madák Zsuzsanna.

A darabot előadják: Lupaneszku Vivien, Magyar Cecília, Mihály Péter, Zsíros Viktor, Madák Zsuzsanna és Lengyel Noémi.

 

Nagy Katinka

 

Zalaegerszegi 7 Nap

2014. szeptember 26.