A SPÉKELÉSEN MÚLNA?

Egy vidéki színházban a vélt vagy valós fenntartói, nézői és művészi igényt ki kell elégíteni. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban a 2016/2017-es évad magyar „félkortársa”, továbbá fajsúlyos, komoly-komor témát feldolgozó előadása volt Az ötödik pecsét. PAPP TÍMEA KRITIKÁJA.

PEZ_0212 

VSZF 2017 – „Miért ver maga?...Csak ezért?”

A Vidéki Színházak Fesztiválján a Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszegről – a most már díjnyertes – Az ötödik pecséttel vett részt a versenyprogramban. Az előadást 2016 decemberében mutatták be Csiszár Imre vezényletével.


PEZ_9934-2

Ítélet nincs

Minden egy irányba, az utolsó jelenetre mutat a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház jó ritmusú produkciójában. Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című regényéből készült előadás feszültsége végig töretlen marad...


PEZ_9445 

Bagatell.....

„Hát mitől nem lehetne jó, ha egy darabot klasszikusan, szépen előadnak? Abban is van jó.” – mondta egy számomra mindig hiteles színésznő. Ezen az estén láttam a szavak igazát, mert a zalaegerszegi társulat Csiszár Imre rendező irányításával megmutatta.

PEZ_9502 

Bátorságszérumot csöpögtet belénk - Az ötödik pecsét a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Mi múlik rajtam? Ha már éppen errefelé portyázok világűri kalandozásaim során.

Például ne hagyjam szó nélkül, ha valaki/ke/t megfélemlítenek, megaláznak, gyötörnek, meghurcolnak. Kirekesztenek. Ha bárki/ke/t le akarnak radírozni, mert: csak.

PEZ_9502 

Tudnál-e Gyugyu lenni?

Ilyen ember nincs. Mindannyian jók vagyunk. Mi mindig tisztán látjuk, ki a szenvedő, ki az igaz, s azt is, hogy ki jár rossz úton, akinek akkor sem szabad hinni, ha tőle függ az életünk, megélhetésünk, biztonságunk.

PEZ_9445-2 

Kérdésfeltevések és önszembesítések

Sánta Ferenc 1963-ban írott, konkrét történelmi korhoz kötött – a magyarországi nyilasterror időszakában (1944) játszódó –, regényének minden bizonnyal időtlen morális üzenete motiválta Hamvai Kornélt a prózai mű színpadi előadásra alkalmas átdolgozására.

PEZ_9445-1 

Az ötödik pecsét - Sánta Ferenc műve a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadásában. (Reflexió)

A műről már írtak sokan. A színdarabról is. Én a magamét mondom. Mint volt színész, mint értelmiségi néző, mint színházi szakember, és mint művészetpártoló és életigenlő.

PEZ_9445-1