A zsarnokok nem járnak színházba

Az előadás Székely drámájának bölcs, végtelenül letisztult képét mutatja. Egészen odáig, hogy a remekművek láttán megfogalmazódó csalóka ábránd ezúttal is hatalmába kerít. Most érte utol a kor a szöveget...

PEZ_2049 

Bóta Gábor: Robbanásveszély

A hatalom természetrajzáról vaslogikával, gyönyörű nyelvezettel regélő, mind remekebbnek tűnő Székely János darab, a Caligula helytartója, fájdalmasan aktuális. 

PEZ_1776 

Évadmustra Zalaegerszeg – Caligula helytartója

C-felségjelű, NATO-kompatibilis, automata géppuskás dzsipen, konténerbe bujtatva gördül a színpadra Caligula császár aranyszobra. Szíria helytartójára, Petroniusra vár a feladat, hogy a jeruzsálemi zsidók kiállítsák templomukban a cinikus ajándékot.


PEZ_1896 

AZ AZ IGAZSÁG

...hogy az igazság sohasem egy és oszthatatlan. Mert mielőtt valamire végérvényesen rábólintunk, mérlegelni kell a körülményeket, érdemes számolni a következményekkel is. És legyünk bármilyen megfontoltak, mégis előfordulhat, hogy rossz döntést hozunk.

PEZ_6658 PEZ_1896

Filozófiai példázat és artisztikum – két zalaegerszegi bemutatóról

Létezik a valóságban olyan színházi szakmai térkép, amely alapján a kritikusok eldöntik, hol nézzenek előadást? Le-, illetve visszakerülhet egy színház a minőségtől függően? Erről is elmélkedett Zappe László a Hevesi Sándor Színház két új bemutatóját taglaló írásában.

PEZ_1896 PEZ_6838

Székely János: Caligula helytartója a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Vannak darabok, amiket nem lehet elrontani. Székely János, erdélyi gondolkodó színdarabja is ilyen.

PEZ_1776 

Caligula lova

Sztarenki Pál rendezésében a megőrülés, vagyis a beletörődés lehetetlensége a végkövetkeztetés.

PEZ_1912 

A muszáj és a lehetetlen filozófiája

Már a nyitány is drámai; Carl Orff Carmina Burana című zeneművének legnépszerűbb tétele csendül fel. A középkor sötét, misztikus világát képzeljük magunk elé, pedig a történet elvileg az ókorba repíti el a nézőt. De lehet, hogy mindegy is milyen évszámot írunk.

 

PEZ_1912

Színházi levél a színház Caligula helytartója című drámájának előadása után

Meztelen felsőtesttel ül és olvas. Javakorabeli tekintély és nyugalom. Másfél óra múlva tébolyközeli kacagása tölti be a teret. Mi történhetett közben?

PEZ_1896