NEM AZÉ A HATALOM, AKINEK SÍPJA VAN…

Ha a színész egészen közel él, lélegzik, játszik a nézőhöz, az már önmagában unikális színházi élményt jelent. Szerencsére erről nem kell lemondania a Hevesi Sándor Színház elkötelezett közönségének, ezekben a hetekben a próbateremből kialakított stúdióban látható ugyanis Egressy Zoltán kortárs drámaíró Sóska, sültkrumpli című tragikomédiája.

005 

Mészáros Tibor díszletében a közelség néző és színész közt valóban drámai, az intimitás szintje a színészekre is nagy nyomást gyakorol. (Szöveg is van rá: „nagy a stressz, a nézők is túl közel ülnek”.)

A darab az elmúlt két évtizedben bejárta szinte valamennyi magyar színházat, itt Zalában 2008-ban Egerváron láthattuk. Mi minden történt azóta a magyar foci egén!

A történet tudniillik egy játékvezetői öltözőben játszódik, a bíró (Mihály Péter), és két partjelzője (Szakály Aurél és Baj László) hármasának minimum bonyolultnak mondható együttélésébe látunk bele, a meccs előtt, a szünetben és a meccs végén, amikor a szurkolók haragja miatt egy időre beszorulnak hőseink. Az időtér választásból is tudható, itt sok mindenről szó lesz, a labdarúgásról legkevésbé. Pedig a nézőket az előadás kezdete előtt egykori nagy meccsek közvetítésének hangbejátszásával hangolják: Vitray, Szepesi a két végpontja a gólörömnek.

Jön a Szappan gúnynevű: kávét főz, sáros stoplis cipőt pucol. De főleg dohog: kétszemélyes a kávéfőző, kilyukadt a foga, hideg van, ki nem állhatja a bírót, akivel most össze lesz zárva, nemcsak 90 percig.

Érkezik Művész, alig él, rettenetesen másnapos, utálja az egészet. Meccsnapokon régen sóskát evett sültkrumplival, amit Marjan (így mondja Mariannt) főzött neki. De Marjan elment valaki mással. Ebből származik némi előny, nagyon-nagyon szomorú verseket lehet írni. Berobban a bíró is, ki van öltözve, jól megy neki. Ha jelen van, Lacikám, ha kimegy, szemét Szomorúszájú a neve. Marjant ő nyúlta le Művészről. (Hopp, egy drámaszervező motiváció.) Egyébként mindenki tétre játszik: a bíró előre akar lépni, a FIFA meccsein fújhat, ha ez a mai jól megy. Szappan tempósan ármánykodik ellene, mert Lacikám keze van abban, hogy őt bíróból visszaminősítették „lengetőnek”. (Csoda, ha szappanmódra sikamlósan intrikál, ahol csak tud?)

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható!

Arany Horváth Zsuzsa 

2019. december 4.

Zalai Hírlap