Több szex és szebb függöny? – A Hevesi-színház új bemutatójáról

Világszerte sok éve nagy sikerrel játszott darabokkal írta be magát a színházi előadások történetébe az angol Ray Cooney. A szerző két forgatókönyvíróval (Arne Sultan, Earl Barett) szövetkezve írta meg A feleség negyvennél kezdődik című vígjátékot, amelyet Beleznay Endre fordított magyar nyelvre, s amelyet a Hevesi Sándor Színház dr. Besenczi Árpád igazgató rendezésében hazai ősbemutatóként tűzött műsorra.

feles-12- 

A darab előzetese felhőtlen vígjátékot ígér, olyasmit, amit megszokhattunk Cooneytól korábbi darabjait ismerve: A miniszter félrelép, Kölcsönlakás, Család ellen nincs orvosság. Mindezeket a zalaegerszegi közönség is láthatta az elmúlt években. Abszurd félreértések nagy dózisú adagolásban, egyik poénból a másikba ejtve a nézőket. Nos, az idei vígjáték némileg eltér a bombabiztos szövegkönyvektől. 

 

Mivel a sztori maga sem döntött arról, hogy fergeteges színpadi ötletroham legyen a humoros jelenetek oltárán, vagy melodramatikus színekkel ábrázolja egy középkorú házaspár szétesőben lévő közös életét. George (Hertelendy Attila) és Linda (Debrei Zsuzsanna) valahogy nem boldogok, megszürkültek a napok, de hát kiknek nem 17 együtt töltött év után. Igaz, a férj sokkal jobban elvan ezzel, mint a feleség. A velük élő volt tengerésztiszt nagypapa, Bernard (Farkas Ignác) édesen ártatlan szenilitása és a kamaszfiú, Leonard (Helvaci Ersan David) önfeledt semlegessége sem nem mélyíti, sem nem emeli a házaspár problémáinak kibontakozását, viccesnek tervezett jeleneteik önmagukban állnak, kapcsolódásaik esetlegesek. Megsüvegelendő küzdelem Bernardé, a feledékenység és a hadi nosztalgia mint humorforrás kimeríthetetlen...

 

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható! 

Arany Horvát Zsuzsa 

2022. március 30.

Zalai Hírlap