Cseresznyéskert - 7 óra 7

Szürke, kopár oszlopokkal tagolt térbe helyezték az előadást, pont olyan érzetet kelt, mintha a fertőrákosi kőfejtőben járnánk. A cseresznyéskertet két csupasz, satnya fa jelképezi. Ebben a kietlen, a legkevésbé sem otthonos közegben csupa ideg emberek élik a maguk csupa ideg életét, mindenki „so nervös”, ahogy Sarlotta Ivanovna mondja, és olyan kilátástalanul belegabalyodott a saját életébe, hogy csak egyvalamiért drukkolhatunk: vágják már ki azokat a fákat, és legyen vége minél előbb!

Egy öreg bútordarab - Rádai Andrea a zalaegerszegi Cseresznyéskertről (2011. február, Színház című folyóirat)

Hosszan tudnék írni Wellmann György öreg Firszéről: minden mozdulatáról, totyogásáról, jelentőségteljes dünnyögéséről, háttérből ható, mégis mindig érzékelhető jelenlétéről. Az akár oldalakon át tartó lelkesedésből azonban nem futná magára az előadásra. Márpedig az előadás - a Firszhez kötödő kezdet és vég között - ott van.

A színház - az élet - Sétatér

Nem tartom magam „kultúrsznobnak”, de igenis büszke vagyok rá, hogy rendszeresen színházba járó diák vagyok. A színház különös világ… tele rejtelmekkel, kérdőjelekkel, sírással-nevetéssel. Játék, melyet hiába nézünk estéről estére a kényelmes páholyban, valahol mégis érezzük: rólunk, nekünk szól.

CSERESZNYÉSKERT - Fehér Elephánt

Reszketeg árnyéka önmagának: Firsz, az ősöreg inas botorkál be, kutyaként követi a hajdani gyermekszoba játékmozdonya:  az indítás bensőséges komikumot, csöndes emberi tragédiát egyaránt ígér.Találóan rajzolt karakterek lépnek a színre, az örömét hisztérikusan túlmozgó Ranyevszkaja:  Tánczos Adrienn,  gyökeres ellenpólusa a hétköznapi gondokba dermedt, házvezetőnői státuszú Sztankay Orsolya, a kilátástalan gyökértelenségét frivol parókák mögé rejtő nevelőnő,  Kovács Olga vagy a  György János formálta, kölcsönt kunyeráló Szimeonov-Piscsik. Az Oleg Tabakovra hajazó  Nádházy Péter oblomovi kedélyét  csak gyermekes szószátyársága múlja felül,  a felületes forgatagban szinte észrevétlen marad a jó barát,  a daliás Lopahin  figyelmeztetése.  Urházy Gábor László  metszően karizmatikus alakításában több síkon játszik nagyszerűen:   keményen fogalmazza meg  a birtok elárverezésének fenyegető veszélyét, együtt érzően keres jó tanácsával kiutat, de erőteljes mondatai mögött  a jobbágysorból feltörekvő ember, minden lehetőséget megragadó, bizonyítási vágya lappang.

színház - CSERESZNYÉSKERT - Magyar Narancs

Sztarenki Pál zalaegerszegi Cseresznyéskertje nemcsak Firsszel végződik, de vele is kezdődik: ahogy az öreg inas az első jelenetben úrnője hazatérte miatti boldogságában végig át akar adni a nőnek egy szál virágot, de senki még csak tudomást sem vesz a létezéséről, abban már benne van Firsz egész sorsa. Azzal, hogy Firsz voltaképpen az előadás főszereplője lesz - mivel végig jelen van, még akkor is, amikor az utolsó felvonásban róla beszélnek, s ráadásul korántsem bolondot játszik, hanem olyan öregurat, akinek bölcsessége tagadhatatlan, viszont senkit nem érdekel -, a hangsúlyok is eltolódnak, és ez a Cseresznyéskert még a szokottnál is erősebben szól a generációk közti értetlenségről és átmenetről. 

Ígérettől ígéretig - Népszabadság

Elsőként kis famozdony érkezik a színre, Pilinyi Márta gyerekszobát, kertet nagyvonalúan egyesítő, festőien koszos, penészes, sárgás díszletébe, aztán jön Firsz, kezében virágos ággal, a távirányítású játékvonat kicsit követi.

Ami elmúlt - Ellenfény Online

A zalaegerszegi színház új vezetése elsőként egy Csehov-darabot állított színre. Sztarenki Pál rendezése hagyományos módon közelít a szerzőhöz: egy realista előadást állított színpadra, még ha számos rendezői ötlet színesítette is a képet, amely a Cseresznyéskertről eddig kialakult.

Sírni vagy nevetni? - Zalai Hírlap

Ferde síkú falak, mennyezetek. A hátulvilágított ajtókeretben idős ember árnyéksziluettje. A szoba padlóján fa gyerekjátékok, építőkockák, közöttük körbejár egy kismozdony.

Huszonöt év után újra Csehov-bemutató Zalaegerszegen - Kultúra.hu

Huszonöt év elteltével újra Csehov-darabot tűzött műsorára a Hevesi Sándor Színház: a Cseresznyéskertet Sztarenki Pál rendezésében pénteken mutatják be Zalaegerszegen.