Örökkonyha

A békebeli belvárosi hangulatot már csak nyomokban őrző Ady utcában, Gábor Miklós szülőházától talán száz méterre, a 10. számú ház egyik, udvarról nyíló lakása felé mutatnak a nyilak. A lakásszínház azonban ebben az esetben valójában konyhaszínház: régimódi kredences, gázpalackos, lavóros-vizeskannás, kopott cementlapos konyhába ültetik le a nézőt.

Telitalálatos nyomorúság

A tökéletes társadalomkritikához és az elmúlt évtizedek magyar mentalitásának precíz megjelenítéséhez nem szükséges túl sok kellék. Elég egy Férfi, egy Nő, egy konyha, egy nyertes lottószelvény, na meg egy doboz, amit a kredencbe lehet zárni. Prah (por) - ez van írva "jugóul" a dobozra, amit a Nő apja hozott onnan ajándékként még a 70-es években. Kakaó-, vagy kávépor; már mindegy.

Mitől fél az, akinek ötöse lett a lottón?

Konyhatragédia: olvastam valahol ezt a műfaji meghatározást a Prah címűEcsedi Erzsébet, Farkas Ignác Spiró-darabra. A konyha nyilván stimmel, s noha a tragédia kibontakozása közepette jócskán van min nevetni, azért  nem valami vidám dolog látni, hogyan hamvad el egy 600 milliót érő papírlapocska, rajta az öt iksszel. Akkor se, ha ez tűnik a legjobb megoldásnak. De ne szaladjunk még ennyire előre.

Spiró György: Az az izgalmas, hogyan játsszák

A parányi tér, az előszoba hamar megtelik,a vendégségbe érkezettek köztük a szerző türelmesen ácsorognak. A héten Spiró György is ellátogatott a zalaegerszegi Ady utca 10. szám alá.

Lakásszínház lottó ötössel

Bemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház, ám Spiró György történetének szereplőivel nem a teátrumban találkozhat a közönség, hanem egy lakásban, az Ady utca 10-ben.Ecsedi Erzsébet (a Nő ) és Farkas Ignác (a Férfi) – Fotó: Pezzetta Umberto
Egy szoba a világ, benne a néző- és a játéktér is. Az egyik sarokban konyhakredenc, a tetején befőttesüvegek sorakoznak, polcán  poharak, szódásszifon, mellette sparhelt. A Nő krumplit pucol, amikor a Férfi hazatér. A Nő rosszat sejt, pedig arról van szó, hogy ötösük lett a lottón. Elgondolkodnak, mire  költik majd azt a rengeteg pénzt...