Szerelmi háromszög a cyber-térben - Facebook-előadás a Tantermi deszkán

Ebben a Cyrano-ban senkinek sem nagy az orra. A testképzavar - és az ebből fakadó frusztráció - más formában jelentkezik. Van szó anorexiáról, meg elzsírosodásról, így nem csoda, ha a lány - mert itt nem egy férfi csúnyasága a konfliktus forrása - azon parázik, hogy nem tetszik majd a kiszemelt fiúnak, Máténak (Nagy Péter János).PEZ_0292

Gond az is, hogy az osztály kialakult rendjébe új tanuló érkezik - Heni (Kováts Dóra) -, aki ráadásul egy igazi dögös-vörös. Az addigi viszonyok gyorsan átrendeződnek, és megindul a szerelmi levelezgetés. A klasszikus Cyrano-sztorival nagyjából ez utóbbi miatt mutat hasonlóságot a történet. A Hevesi Sándor Színház Tantermi deszka programsorozatának keretében bemutatott Cyber Cyrano azonban egy olyan szerelmi háromszögre fűzi fel a cselekményt, melynek van egy alternatív dimenziója is, mégpedig a cyber-térben. A Tasnádi István színművéből készült első hazai facebook-előadást a zalaegerszegi színházban Madák Zsuzsa rendezte. Bár a darabot elsősorban felső tagozatos és középiskolás diákoknak ajánlják, nemcsak digitális bennszülötteknek készült. Azok is élvezhetik, akiknek gőzük sincs arról, miért jó már ébredés után becsekkolni az fb-ra.

De tényleg jó, vagy csak annak látszik? Valós figuráktól érkeznek a levelek a közösségi oldalakra, vagy a Veszedelmes viszonyokhoz hasonlóan egy érzéketlen, számító díva - na jó itt inkább egy nem túl népszerű hipszter csaj, Zsuzsi (Magyar Cecília) - mozgatja a szálakat. Komolyan gonosz és romlott ő, vagy csak egy másként gondolkodó alter-arc, akit kigúnyolnak, megaláznak, és emiatt eldurran az agya. Írni kezd egy történetet, csak hogy az általa kitalált figurákat a technikai lehetőségek segítségével, a virtuális térben összeismerteti a "barátaival". Valaki hamarosan sírni fog, ezt sejtjük. Még szerencse, hogy csak egy cyber-fiú hal meg. A lebukás (elbukás) azonban így is kódolva van. Bűnhődnie viszont mégsem csak a főkolomposnak kellene, hiszen itt mindenki sáros, vagy minimum nagyarcú.

A darab olyan mindennapi, a fiatalokat érintő problémákat hoz felszínre, mint a társas kapcsolatok építése/lebontása, konfliktuskezelés, bizalom (ha bejelöllek, visszajelölsz?), barátság, megfelelni akarás, és kigúnyolás. Na, meg a 21. század technikai eszközeinek ésszerű alkalmazása. Az előadás sem a megszokott díszletek között zajlik, hiszen a történet egy jelentős részét monitorokon, vagyis a facebookon, és a skypon keresztül látjuk. Heni, Zsuzsi és Máté pedig szinte folyamatosan "online van", vagy éppen Pou-val játszik - legyen a kezükben laptop, vagy okostelefon -, akárcsak a mai tizen-huszonévesek.

A színház próbatermében, a Cyber Cyrano premierjén egy látványos, izgalmas előadást, és egy ízig-vérig aktuális darabot láthatott a közönség. Olyan nyelvezettel, zenei háttérrel és figurákkal, akikkel/amikkel nagyon is lehet azonosulni.

A Tasnádi-darab néhány éve indult vándorútra, és már több színház is műsorára tűzte, nagy sikerrel. A Hevesi-színház a Tantermi deszka keretében az idei évadban minél több iskolába szeretné elvinni az előadást. Néhány hónap alatt így az ismerősök ismerőseihez is eljuthat az üzenet. (Még az is lehet, hogy valamelyik szereplő egyszer csak bejelöl...)

Pánczél Petra

2013. november 18.

ZalaMédia online