Vidéki színházak Budapesten

Szeptember 7. és 13. között ismét megrendezték Budapesten a Vidéki Színházak Fesztiválját. Az eseménynek a Thália Színház adott otthont. PEZ_0055

A hét nap alatt nyolc előadást láthattak az érdeklődők, többek között olyan, az előző évadokban bemutatott darabokat, mint például a Békéscsabai Jókai Színház Bernarda Alba háza című előadását, mellyel számos európai fesztiválon szerepelt nagy sikerrel a társulat, vagy Henrik Ibsen A vadkacsa című drámáját, amelyet Guelmino Sándor állított színpadra eredetileg a Veszprémi Nemzeti Színházban.

A fesztivál szervezőinek elmondása szerint a rendezvény elsődleges célja az volt, hogy azok is meg tudják nézni a legnépszerűbb vidéki előadásokat, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, hogy emiatt az adott városba látogassanak. Az eseményt igen nagy érdeklődés övezte, a budapesti színházkedvelő közönségnek köszönhetően a művészek csaknem minden este telt ház előtt léptek színpadra.

Az egyik legszórakoztatóbb előadás talán Heinrich von Kleist Az eltört korsó című művéből készült, amit a Miskolci Nemzeti Színház társulata mutatott be Szőcs Artúr rendezésében. A rendezői koncepció és a markáns színészi játék kiválóan visszaadta az eredeti darab ötletes, fordulatos történetvezetését, szellemes humorát. Néhány helyen ugyan előfordult, hogy a szereplők túlironizáltak egy-egy jelenetet, vagy a zsánerelemek kicsit túl direkt humorforrásokká váltak, azonban a közönség ezekre a részekre is vevő volt, és a színészek minden kiszólását, komédiába illő gesztusát kitörő lelkesedéssel fogadta. A díszlet egy részét nagyon szellemes módon egy olyan hátsó falfelület alkotta, melyre a szereplők krétarajzokat készíthettek, illusztrálva vagy éppen ellenpontozva a színpadon történteket.
Az előadás további különlegessége volt, hogy a nézők korlátozott számban úgynevezett talárjegyeket is vásárolhattak, így a színpadon, az esküdtszék helyén, hivatali öltözékben és parókában nézhették végig a színdarabot.

Szintén emlékezetes előadás volt a Sztarenki Pál által rendezett Közellenség, amelyet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata mutatott be a rendezvényen. A szövegkönyvet Heinrich von Kleist elbeszélése alapján Tasnádi István írta. A zenés uszításként aposztrofált darab Kolhaas Mihály legendás történetét mutatta be a tőle elkobzott, gebévé fogyott, kiherélt, sintértelepre száműzött lovak szemszögéből. A csődör végig kitartott volna gazdája mellett, míg a kanca sokkal megalkuvóbb volt, és belenyugodott az elnyomásba. A színészek kiváló játékának és a pontos rendezői instrukcióknak köszönhetően végig követhető volt a szereplők jellemének alakulása, ahogy például a lovak csodás királyi lényekből a történtek hatására emberekké silányultak. A színdarabnak sajátos lüktetést adott Máriás Zsolt zenéje, melyben brechti songok és slágerszerű, egyszerűbb dallamok váltogatták egymást.

A Vidéki Színházak Fesztiválja idén is több volt, mint egyszerű programsorozat, az előadásokat ugyanis most is egy öttagú zsűri értékelte. Az egyhetes rendezvény vasárnap este a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának Shylock című előadásával zárult. Egy ilyen jól sikerült esemény után megnyugtató lehet, hogy az érdeklődők valószínűleg nem most láthatták utoljára a fesztiválon szereplő előadásokat, az MTVA ugyanis a Bernarda Alba háza, Az eltört korsó és a Közellenség című előadásokról televíziós felvételt is készített.

2015. szeptember 15. 

Magyar Idők