Üzenet a fa tetején - Rendhagyó színházi és irodalmi foglalkozás a Kölcsey-gimnáziumban

Az esemény a Hevesi Sándor Színház színházi nevelési programjához, a Semmi című előadáshoz kapcsolódott. A Semmi zárójátéka során a diákok post-itokra írtak graffitiket, melyek felkerültek arra a fára, amelyen korábban Pierre Anthon, a darab főszerelője ült. Semmifa

A gimnáziumban 21 alkalommal játszották a Semmit.  A hozzá kapcsolodó installáció mostantól egy hónapig áll az aulában. A megnyitón a színház színészei (Magyar Cecília, Mihály Péter, Zsíros Viktor, Madák Zsuzsanna) kölcseys diákokkal közösen adták elő az előadásban is elhangzó, Szabó Balázs bandája által írt Fönn van az életem egy fa tetején kezdetű dalt.

A Hevesi Sándor Színház a Magyar Drámapedagógiai Társaság felhívására csatlakozott a Dráma van! – a dramatikus nevelés hete címmel hirdetett országos programhoz. A tervek szerint az alkotást később beviszik a színházba, és a többi iskola osztályainak üzeneteivel bővítik. Az iskola magyartanára, Gyimesi Kata elmondta, a diákok megtapasztalhatták, az élő irodalom róluk is szól. "A tanórákon nincs arra idő, hogy a gyerekek részt vegyenek egy-egy drámában, a színház segítségével azonban mintegy belül kerülnek az irodalmon, maguk is részesei a fejleményeknek, együtt gondolkodnak. A diákjaink már igénylik is ezt a fajta élményt."


https://www.youtube.com/embed/l0c9kMPB4gU


" Mi is sok élményt szereztünk az előadások során", mondta az egyik főszereplő, a renitens Hanst alakító Mihály Péter, hozzátéve, minden alkalom hozott újdonságot a színészek számára is, az ifjú nézők pedig szerencsére mindig eljutottak az élet igenléséig, noha sok elbizonytalanító körülményt látnak maguk körül a való világban.

https://www.youtube.com/embed/qSLUVgjBrnk 

Arany Horváth Zsuzsa

2015. március 26.

Zalai Hírlap online