Csókos asszony a Hevesiben

Ma este mutatják be a Hevesi Sándor Színházban a Csókos asszony című operettet, ami fülbemászó slágereivel, nosztalgikus hangulatával és remek történetével garantáltan kitűnő szórakozás lesz minden korosztály számára. PEZ_1570

- A Csókos asszony a magyar operett-irodalom egyik igazi remekműve – mondta el bevezetésképpen Böhm György, a darab rendezője. - A legfontosabb természetesen egy zenés darabnál a zene, ami ezesetben valóban zseniális. Zerkovitz Béla olyasmit tudott a zenéről, amit talán azóta senki sem. Olyan slágerek szólalnak meg a Csókos asszonyban, mint a Gyere te nímand, Éjjel az omnibusz tetején, Van a Bajza utca sarkán egy kis palota, Most amikor, Csókos asszony, vagy a Nem sírok egy férfiért. Mindehhez tartozik egy varázslatos történet, gyönyörű szerelmi szállal, amiben azért mégis akadnak néhol kissé fanyarabb, keserűbb pillanatok is. A dalok ráadásul nagyon jól szólalnak meg a társulat tagjainak az előadásában. A Zerkovitz műveket mindig újra kell hangszerelni, mert a legtöbb dalának ő maga nem készített zenekari hangszerelést, így ezt a munkát itt Máriás Zsolt, a színház zenei vezetője végezte el, méghozzá remek eredménnyel.

Böhm György pályafutása során már nem először találkozott a Csókos asszonnyal, ez a harmadik alkalom, hogy ezt a darabot rendezi.

- Fontos hangsúlyoznom, hogy mindig minden előadás más és más. Itteni és igazán remek színészekkel készült el a darab, úgyhogy eleve nem lehet ugyanolyan, mint amilyen Szegeden, vagy Budapesten volt. Persze hasonló dolgokat fel lehet majd fedezni, főleg látványban, de itt a színészek egészen mások, így hozzájuk idomult a darab is. A Csókos asszony látványvilágáról is érdemes beszélni kicsit, hiszen mind a díszlet, mind pedig a jelmezek igazán szépre sikeredtek. Hagyományos képet láthat majd a közönség, az első felvonás a Nagytemplom utcában játszódik, míg a következő a Bajza utcában. A díszletet Túri Erzsébet tervezte, a jelmezt pedig Kemenesi Tünde álmodta meg.

Az eredeti darabhoz képest kis változtatások is történtek a zalaegerszegi Csókos asszonyban.

- Szerettük volna, ha Czegő Teréz is szerepelne a darabban, ezért írtam bele külön neki egy szerepet. Így a művésznő játssza Lédererné-t, a kettéfűrészelt asszonyt – árulta el a rendező, majd áttértünk az előadás hangulatának a taglalására.

- Az operett valójában egy nagyon szemtelen műfaj és ebben a darabban is vannak olyan mai „pofátlanságok” és poénok, amiken igazán jókat lehet nevetni. De a műfaj lényege végülis a szórakoztatás és a kikapcsolódás. Pici dolgok vannak, amibe bele lehet gondolni, de mégis az a fontos, hogyha a néző bejön a színházba és végignézi az előadást a darab után boldogan és megkönnyebbülten távozzon egy remek élménnyel gazdagodva – hangsúlyozta befejezésképpen Böhm György.

A Csókos asszonyban főbb szerepekben: Bellus Attila, Foki Veronika/Kátai Kinga, Bot Gábor, Hertelendy Attila, Ecsedi Erzsébet, Pap Lujza/Lőrincz Nikol, Besenczi Árpád, Andics Tibor, Bálint Péter és Farkas Gergő.

Nagy Katinka

2015. január 30.

Zalaegerszegi 7nap