A Kövek és a Semmi a kaposvári ASSISTEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén

Csaknem negyven előadásból válogathat a közönség az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében május 2. és 7. között megrendezett VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. PEZ_7117

Az ország legnagyobb, immár nyolcadik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiváljának versenyprogramjában a 2014. január 1. és 2016. január 31. között Magyarországon bemutatott gyermek- és ifjúsági színházi előadások, illetve színházi-nevelési programok vesznek részt. A válogató idén Szűcs Mónika színházi szakíró, tanár, az Ellenfény szerkesztője volt, aki közel 120 előadás megnézése után választotta ki azt a huszonnyolcat, amelyek bekerülhettek a versenyprogramba. A külföldi produkciók, valamint a legkisebbeknek (0-4 éveseknek) szóló előadások versenyen kívül, a „Small Size – Performing Arts for Early Years” (Előadó-művészet a legkisebbeknek) nemzetközi fókuszprogram keretében tekinthetők meg. A fesztivál helyszínei a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Kultúrpalota és az Együd Árpád Kulturális Központ lesznek, az osztályterem-színházi előadásokat pedig egyeztetett iskolai helyszínen fogják bemutatni.

A fesztivál „Small Size” fókuszprogramjában a Vaskakas Bábszínház Tütü-tutu autó, a Kolibri Színház Csip-csip csóka, valamint a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz című előadásait láthatja a közönség. A szekció nemzetközi válogatásában mutatkozik be a finn Dance Theatre Auraco Me-me című legkisebbeknek szóló produkciójával, valamint Belgiumból két társulat: a Théâtre de la Guimbarde a Sweet&Swing, a Theater de Spiegel pedig a SLEEVZ című előadást hozza el a Biennáléra – a külföldi produkciók a fesztivál ideje alatt két alkalommal is megtekinthetők.

A versenyen kívüli kiemelt programok között szerepel a K.V. Társulat–Kolibri Színház Függésben és a Mentőcsónak Újvilág című ifjúsági előadása, valamint a Magyar Állami Operaház, a MoltOpera és a Kolibri Színház közös produkciója, a Szökdelés a szerájból. (Ez utóbbi előadással kapcsolatban még folynak a tárgyalások a Biennálén való részvételének megvalósításáról.)

A Biennálé szakmai programjának keretében kerül sor Kun Attila (Közép-Európa Táncszínház) „Táncismereti mozgásóra, avagy mozgásismereti táncóra” című workshopjára, ezt követően pedig a Nemzeti Táncszínház „Horda2” produkciójáról szóló módszertani filmet láthatják az érdeklődők.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy díjával jutalmazzák.

kolibriszinhaz.hu