Sztarenki Pál a POSZT szakmai zsűrijében!

A POSZT új vezetése sajtótájékoztatón számolt be a megújuló színházi találkozó előkészületeiről, a legfontosabb változásokról, újdonságokról, "A POSZT bemutatja" sorozat exkluzív produkcióiról, valamint a Zsolnay Negyedben megrendezésre kerülő "POSZT Fesztivál" tervezett programjáról.

 

poszt_logo_weba 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra.

A POSZT új vezetése sajtótájékoztatón számolt be az idei színházi találkozó programjáról. 

Az eseményen elsőként Hoppál Péter kulturális államtitkár szólalt fel, aki előrebocsátotta, feladatának érzi biztosítani a POSZT-költségvetés stabilitását, munkája eredményeként a POSZT állami finanszírozása a múlt évhez képest 5 millió forinttal emelkedett, így idén 65 millió forinttal támogatják a fesztivált. "Ez egy kicsi, de fontos lépés előre, azért tudjuk megtenni, mert 250 millió forintból önálló költségvetési sor nyílt a kulturális fesztiválok finanszírozására, melyből az idei POSZT-ra 35 millió jut. Ezt az összeget pályázati forrásból további 10 millió, miniszteri keretből ugyancsak 10 millió, a kulturális államtitkárság fejezeti sorából pedig 10,5 millió forint egészíti ki" - számolt be Hoppál Péter, aki köszönetet mondott a szakmának azért, mert minden évben sokszínű programot kínál az érdeklődőknek. Mint kiemelte, a POSZT autonóm, önjáró, a szakma által életre hívott és működtetett rendezvény, a magyar színházi világ legnagyobb seregszemléje. "Az államnak nincs szabályozószerepe a POSZT-tal kapcsolatban, a körülötte lévő viharok ellenére a POSZT volt, a POSZT van és bízzunk benne, hogy a POSZT lesz" - szögezte le.

Pécs alpolgármestere arra emlékeztetett, múlt évben "felhők gyülekeztek a POSZT ege fölött", sokan "egy lyukas garast" sem tettek volna arra, hogy 2016-ban is megrendezésre kerül a találkozó. "Azóta hatalmasat léptünk előre, hiszen sikerült egy törékeny egységet teremteni, az új vezetés pedig nagy erőkkel látott munkához, így Pécs városa idén is 70 millió forinttal állt a fesztivál mögé" - összegzett dr. Őri László.

 

IMG 1184

 

Ezt erősítette meg Szűcs Gábor fesztiváligazgató is. Úgy fogalmazott, a POSZT indulása óta sokat változott a világ, az új médiák mind arra csábítanak, hogy maradjunk otthon, ugyanakkor a fesztiválok száma emelkedett, ezért sürgetővé vált, hogy a találkozó megújuljon. "Seneca azt mondta, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart, annak minden szél egyformán rossz. Ezt szem előtt tartva kollégáimmal igyekeztünk követhető célokat megfogalmazni. Arra törekedtünk, hogy az új struktúra alkalmas legyen a korábbinál lényegesen több fizető néző mozgósítására, egy időben, egy helyszínen még több produkció bemutatására, amelyek hatásukban erősítik egymást, ezért szükség egy új fesztiválhelyszínre is, ez lett a Zsolnay Negyed. Szeretnénk a POSZT turisztikai relevanciáját úgy megteremteni, hogy közben megőrizzük azt az alapgondolatot, amelyet Jordán Tamás képviselt, miszerint a POSZT a színházi szakma és a színházszerető közönség legnagyobb ünnepe” – fejtette ki Szűcs Gábor. Hozzátette, a hagyományos szakmai programok mellett – mint például a Nyílt Fórum és a szakmai beszélgetések – a megújulás jegyében 150 programmal, új honlappal, új helyszínekkel, közönségtalálkozókkal vár majd a POSZT. A Verseny szakmaisága, függetlensége érdekében pedig az idei évben a színházi szakma képviselőivel megalakult a Szakmai Tanácsadó Testület, amely a versennyel kapcsolatos szakmai és etikai kérdésekben tanácsaival segíti az ügyvezetők munkáját.

 

IMG 1194

 

Kővári Zsuzsanna, a POSZT produkciós igazgatója tudatta, hogy a versenyprogram mellett a POSZT másik két alappillére a POSZT bemutatja rendezvénysorozat, amelyre az ország legfontosabb, legnívósabb előadásait, koncertjeit, szuperprodukcióit hívták meg és a korábbi OFF Program minden elemét megtartó, de azokat jelentősen kibővítő POSZT Fesztivál lesz, több mint 100 programmal. Előbbi a Kodály Központban, utóbbi a Zsolnay Negyedben kap helyet. Emellett ingyenes rendezvényekre is sor kerül: képzőművészeti vásárok, gasztronómiai teraszok, családi- és gyermekprogramok, ifjúsági előadások, utcaszínház, koncertek, performanszok, meccsközvetítés, kézműves sörök, a versenyelőadásokhoz tartozó, illetve egyéb szakmai beszélgetések, workshopok közül válogathatnak az érdeklődők.

 

IMG 1217

 

A Zsolnay Negyed és a Pécsi Nemzeti Színház között az idei évtől először ingyenes Fesztiválbusz is közlekedik, amely a Versenyelőadásokról a Fesztiválra, illetve késő éjjel, sűrített járatokkal biztonságban hazaszállítja a látogatókat

Magyar Attila, a POSZT ügyvezető igazgatója a jegyárakról tájékoztatott: a versenyprogram előadásaira a jegyek egységesen 3990 Ft-ba kerülnek. A POSZT Fesztivál előadásaira kedvező áron váltható napijegy, illetve 3 vagy 9 napos, teljes árú és diákbérlet. (A 9 napos bérlet ára, amely a Zsolnay Negyedben bármelyik napon, bármely produkció megtekintésére lehetőséget biztosít, mindössze 6500 Ft. A POSZT idején a 9 napos Fesztiválbérlettel rendelkezők számára a kiállítások megtekintése 10-18 óráig a Zsolnay Negyedben ingyenes. Kidolgoztak egy 3 napos bérlet konstrukciót is, amely bármelyik 3 egymást követő napon biztosít belépést a Fesztivál programjaira, 4500FT-ért.  Ez a 3 napos bérlet diákigazolvánnyal rendelkező látogatóknak 3200 Ft. A napijegy, mely az adott nap minden  programjára érvényes, 2800 Ft, diákoknak 1800 FT. 12 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes.)

 

IMG 1126

 

A Magyar Színházi Társaság elnöke, a POSZT Tanácsadói Testületének munkájáról adott számot. “Konszenzussal és egy nagyon gyümölcsöző munkafolyamat részeként választottuk meg az idei POSZT szakmai zsűrijét, melynek tagja lesz Boros Kinga kritikus, Bozóki Mara díszlet- és jelmeztervező, Czajlik József rendező, Dobák Lívia dramaturg, Garaczi László író, Kiss Mari színésznő, Kocsár Balázs karmester, Sztarenki Pál színész. A tanácsadói a testület feladata az is, hogy kidolgozza a mindenkori POSZT versenyszabályzatát” – árulta el Keszég László.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke arról beszélt, hogy az idei átmeneti év a POSZT történetében, de akárcsak az új vezetés, a 16 tanácsadó is nagy lendülettel és lelkesedéssel látott munkához Hegedűs D. Géza vezetésével. “Egy sor szakmai kérdés megvitatása áll még előttünk, és örömmel mondhatom, hogy már eddig is nyílt, őszinte és konstruktív vitákat folytattunk egymással. Közösen, egyetértésben jelöltük ki a jövő évi válogatókat: Kovács Dezső kritikust és Árkosi Árpád rendezőt. És azzal is foglalkoztunk, hogy miként tudjuk megkönnyíteni számukra a válogatást. Arra jutottunk, hogy megkérjük a színházak vezetőit, három előadásnál többet ne ajánljanak a figyelmükbe. Ez nem azt jelenti, hogy a “nem ajánlott” előadások közül ne kerülhetne a versenyprogramba produkció – a válogatók továbbra is teljesen szabadon dönthetnek” – részletezte Vidnyánszky Attila.

 

IMG 1163

 

A sajtótájékoztató végén az idei válogatók kaptak szót. Sólyom András és Kiss B. Attila elmondták, az elmúlt egy évben folyamatos párbeszédben álltak egymással, és mivel legalább 50 előadást érdemesnek találtak a versenyben való megmérettetésre, kérésükre a tulajdonosok 12 helyett 16 elődásnak biztosítottak helyet. “Amikor megérkeztünk egy színházba, mindig jó szórakozást kívántak nekünk. De az elmúlt egy év és remélhetőleg a válogatásunk is azt bizonyítja: a színház több puszta szórakoztatásnál” -  összegzett Kiss B. Attila.

színház.hu

2016. május 9.