Új bemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház

Az évad második bemutatóját tartja pénteken a Hevesi Sándor Színház. A Dzsungel könyve című népszerű musicalt láthatja a közönség.

PEZ_8213 

Geszti Péter, Békés Pál és Dés László Kipling regényéből 1996-ban készült művének dalaira mindenki emlékszik: Egy vérből valók vagyunk, ti meg én! -harsogja Maugli a vadászó nép szavát. A farkasok között nevelkedett emberfiú otthona a vadon. A zalaegerszegi színház ebbe a világba kalauzol a zene és a tánc segítségével, e kettő ugyanis legalább olyan magával ragadó, mint a történet. Nem véletlen, hogy a koreográfiát a világhírű táncművész, Ladányi Andrea készítette. A zenés darabot Bal József vendégrendező állítja színpadra, ők ketten húsz évvel ezelőtt már megalkották a Dzsungel könyvét, s mint a rendezőtől megtudtuk, maguk is kíváncsiak voltak arra, mennyit változik a sztori ereje a közben változó világ hatására.- A tánc általában időtállóbb, mint a színházi rendezés - jelezte a rendező. - Mégsem lesz ugyanaz a tánc sem, de nagyon erős része az előadásnak. Egyébként nem kell semmit aktualizálni, csak hagyjuk, hogy a történet magáért beszéljen a kirekesztés fájdalmáról, a közösség erejéről, azokról a problémákról, amik élő kérdésekké tehetők a darab kapcsán.
Bal József nem először dolgozik Zalaegerszegen, s azzal az élménnyel gazdagodott ezúttal is, hogy a színészek nyitottak, a közös gondolkodás nem ér véget a próba zárultával. A vendégrendező, aki színészként kezdte, majd igazgatott színházat is, igazi színészóriásoktól és rendezőktől tanult (köztük Peter Brooktól, az angol színház meghatározó alakjától), azzal hálálta meg a figyelmet, hogy a beszélgetések során tágabb kontextusban átadta mindazt a szakmai tudást, amit összegyűjtött. A zenei és táncbeli igénybevétel okán kemény munkát jelentő próbafolyamat közben elhangzott anekdotákat bizonyára szívesen hallgatnák meg a musical leendő nézői is. Akiket a Dzsungel könyve musical előadásával péntek estétől vár a Hevesi Sándor Színház.


A főszerepet, Mauglit Barsi Márton és Ticz András felváltva alakítja, Balut Bellus Attila játssza, kis Maugliként láthatjuk Andresek Vilmost, Kámán Csongort és Hertelendy Mórt, Csíl Hertelendy Attila lesz (így lesz egy színpadon apa és fia). Ká, a kígyó Kátai Kinga, Sír Kán Szakály Aurél, Buldeó Urházy Gábor László, Túna Schmidt Sára, Asszony Magyar Cecília alakjában kel életre. A tánckar vezetője és a koreográfus asszisztense Tornyos Ervin. A díszletet a rendező álmodta színpadra. Nagyon kell figyelnünk, mert a jelmez és a smink alatt (Földi Andrea) majd alig ismerünk rá kedvenc színészeinkre. A szcenikus Mészáros Tibor, a zenei vezető Máriás Zsolt.

Arany Horváth Zsuzsa

2016. október 20.

Zalai Hírlap online