Komoly évad, könnyű évad - nem könnyű a döntés

Olyan nem lesz, hogy mindenkinek, minden darab bejön. Sokan vagyunk, sokfélék, ezért mindent kell játszanunk. Népszínház vagyunk, fontos a műfaji sokszínűség. Ezt Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója fogalmazta meg a Színházbarátok Köre legutóbbi találkozóján.

besenczei_szinhaz2-1 

Már hagyomány, hogy a színházbarátok – Iványi Ildikó moderálásával - az évad elején faggatják a színház vezetőit a bemutatott és bemutatásra váró darabokról, elmondják véleményüket, melyik előadás tetszik, melyik nem, hogyan készülnek a bemutatókra és mit várnak az évadtól. A Balfácánt vacsorára című vígjátékot már telt házzal játszák, jegyet is alig kapni rá. A többségnek nagyon tetszik, de felrótták páran, hogy „borzasztóan trágár”.

Besenczi Árpád tiltakozik: nem trágár, egy-két ilyen szó hangzik csak el. Sztarenki Pál rendező, művészeti vezető meg is szavaztatja a jelenlévőket. „Tegye fel a kezét, aki még életében nem káromkodott, életünk része ez, hiszen konfliktusba keveredve egyszerűen kiszakad belőlünk néhány ilyen szó. És nem azért beszélnek ám csúnyán az emberek, mert mi a színházban káromkodunk. Tessék bemenni egy kocsmába...”

Komoly évad, könnyű évad. Nem könnyű a helyes arányt megtalálni. Van, aki gondolkodni szeret, azért néz meg egy darabot, mások röhögni, szórakozni akarnak. Azt mondja az igazgató, hogy a tavalyi évad „komolyabbra” sikerült és nem is volt annyi bevétele a teátrumnak, mint szerették volna. Az idei könnyebb darabokkal várja a nézőket, de azért nem csak vígjátékokat láthatnak. Amit mindenképpen el akarnak kerülni, az az unalom. Ha a néző unatkozik, az nagyobb baj, mintha felháborodik. Egyébként pedig a színház feladata, hogy tükröt tartson...

Szó esett A Dzsungel könyve nagyszerű díszletéről, a koreográfiáról, és hogy szeretik a nézők (gyerekek és felnőttek egyaránt). Várják Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét című darabját Csiszár Imre rendezésében. Sztarenki Pál rendezi Agatha Christie: És már senki sem (avagy Tíz kicsi néger) című krimijét, amely meglepetést is tartogat (erről Sztarenki nem beszélt unszolásra sem, bár megjegyezte, a bemutató után az is megtudja, aki csak később nézi meg az előadást).

Utaltak a vezetők már megvalósult felújításokra, például a „színészházban” és a várhatókra is, így a színpadtechnikai felújításra, a világosító pult megújítására. Besenczi Árpád jelezte, ha a most folyó tárgyalások eredményeképpen valóban jelentősen megemelik a minimálbért, az 90 embert érint, és ha semmilyen kompenzációban nem részesülnek, akkor nagy baj lesz!

Szerző: V.Zs. Fotó: A.L.

2016. november 21.

ZalaMédia online