Kedvenc dalaink, kedves színészeink

A Pannon Lapok Társasága kiadó a Hevesi Sándor Színház művészeivel karöltve rendhagyó produkció létrehozására vállalkozott.

Az eredmény: négy hang, tizenhárom musical, tizenhat dal, ami exkluzív CD-ben testesül meg. A zalaegerszegi városi önkormányzat támogatását is élvező vállalkozás keretében négy színművész-énekes, Debrei Zsuzsanna, Foki Veronika, Bot Gábor és Hertelendy Attila hangján szólal meg „A dal csak így lesz szép!” című lemezen megannyi népszerű musical betétdal, amelyeket szinte mindannyian jól ismerünk, s szívesen hallgatunk.

 

Botek 

A Rómeó és Júlia, az Evita, A padlás, a Jézus Krisztus szupersztár, a Made in Hungária és a Valahol Európában musical dalai is felcsendülnek a lemezen. Az ötlet Virrasztó Zsolt lapigazgató és Máriás Zsolt színházi zenei vezető közös termékének tekinthető: olyan hanghordozó született, amely musicalbetéteket, operettdalokat tartalmaz, így ölel fel stílusokat. Sok hónapos stúdiómunka után a napokban elkészült a CD, amely december közepétől kapható a Zalai Hírlap ügyfélszolgálati irodáiban.Karácsonyra el is készült a CD, amelynek kapcsán már júniusban, a munka dandárjában ígéretesen szóltak az alkotók, akiknek nagyon jólesett a megkeresés, hiszen efféle feladatra eddig ritkán kérték fel őket.

A dalokat Máriás Zsolt válogatta, így az a Hevesi Sándor Színház többévnyi zenés repertoárjára épül.

- Ehhez fogható feladatunk még nem volt, de a maga nemében országos összehasonlításban is egyedülálló vállalkozás. Ráadásul az előadók közt szerves szakmai kapcsolat van, ami könnyűvé teszi a felvételeket - mondta a munkálatok elején Máriás Zsolt.

- Összeszokott négyes vagyunk, sokfelé láthat bennünket együtt a közönség - tette hozzá Debrei Zsuzsanna, amikor először hírt adtunk a stúdiófelvételek megkezdéséről. Ő a színházban is játszott darabokból énekel: például a Csoportterápia, a Valahol Európában, A muzsika hangja egy-egy dala került a lemezre. Bot Gáborral együtt énekelik a Rómeó és Júlia egyik áriáját.

A művészházaspárral a CD megjelenése kapcsán beszélgettünk. Kiderült, Bot Gábor családjában senki sem lépett ő előtte a zenei pályára, róla azonban már hatévesen kiderült, gyönyörű hangja van. A budapesti óvodában rosszalkodó kisfiú énekét az óvónénik is szívesen hallgatták, ez volt a hatásos fegyelmezés egyetlen eszköze. Később, édesanyja kitartásának köszönhetően a rádió és az Operaház gyerekkórusában énekelt, a mutálást leszámítva egyenes volt az út a konzervatóriumhoz és a zeneakadémiához. (Közben kitanulta az orgonajavítást, de trombitálni is tud.)

Ma már saját honlapja is van az őstehetség tenornak, a fővárosban is gyakran vállal feladatokat. De a bázis a zalaegerszegi színház, s nem csak azért, mert itt ismerte meg 2001-ben a feleségét, Debrei Zsuzsannát. Akinek a szűkebb-tágabb famíliájában pedig mondhatni, hemzsegnek a zenével mélyen elkötelezett családtagok, az édesanyja maga is énektanár.

Ennélfogva nem is akarták, hogy Zsuzsa énekeljen, kénytelen volt hát vargabetűként kitanulni a kirakatrendezést. Végül mégis utat tört magának az éneklés egy operettstúdióban, hamarosan Győrbe került, majd két és fél év után Zalaegerszegre. A Marica grófnőben debütált.

Vajon mi Bot Gábor kedvence, ha zenéről van szó? Jazz minden mennyiségben. Képes reggeltől estig hallgatni, persze nem fejhallgatóval, mert az nem úgy szól.

- Mire használom a zenét? Főzéshez, takarításhoz, varráshoz - válaszolja Debrei Zsuzsanna.

Merthogy míg Gábor odaül a zenéhez, addig Zsuzsa háttérként hallgatja. Kapaszkodjanak meg: a zalaegerszegi színpadon operettek primadonnájaként megismert művésznő otthon kemény rockot fogyaszt, miközben gyakran maga szabja-varrja szebbnél szebb romantikus fellépőruháit. Az operettről amúgy felső fokon nyilatkoznak:

- Biztos énektudás nélkül ez a műfaj nem megy - mondják egyszerre.

Kettejük tehetsége a szóban forgó CD-n is megmutatkozik. Zenésztársaik: Máriás Zsolt ül a zongoránál, Szántner László a basszusgitáros, Radics Igor dobol, a Szombathelyről érkezett Völgyi Attila a gitáros. A hangtechnikusi munka pedig Köves Marcellt dicséri.

Arany Horváth Zsuzsa 

2016. december 7. 

Zalai Hírlap