Mindenből a legjobb - Hevesi Sándor Színház jövő évadbeli műsorterve

A zenés játék, a komédia, a fontos mondandójú dráma, a fiataloknak szánt színmű azonos szempont szerint került a műsortervbe: ez a szempont a minőség.

Sajto1718 

A következő évad repertoárját bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta a Hevesi Sándor Színház minőség iránti elkötelezettségét dr. Besenczi Árpád igazgató és Sztarenki Pál művészeti vezető. Bár még két premier vár ránk az évadban, a színház vezetése már elkészült a következő szezon terveivel. Több vendégrendező munkáját láthatjuk, s kedves színészeink is izgalmas feladatokat kapnak.

A teátrum a 2017/2018-as évadot nagyszínpadi vígjátékkal indítja október 7-én: Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját a direktor állítja színpadra. Ezt hamarosan, azaz október 20-án követi az évad legnagyobb vállalkozása, Andrew Lloyd Webber Evita című musicalje, amit Böhm György rendez. Novemberben Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regényének színpadi változatát mutatják be Moravetz Levente rendező irányításával. (A vendég korábban A muzsika hangjait rendezte Zalaegerszegen.) Ezt követi az erdélyi magyar drámairodalom gyöngyszeme: Székely János műve, a Caligula helytartója, Sztarenki Pál rendezésében, amely 2018 januárjának első premierje lesz. Március 2-án Lukáts Andor Kossuth-díjas érdemes művész állítja színpadra Arthur Miller Az ügynök halála című drámáját, ami várhatóan Farkas Ignác és Ecsedi Erzsébet jutalomjátékaként lesz majd emlékezetes. Április hozza el a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, amit Bal József rendez. (Az ő felfogásában láttuk A dzsungel könyvét.)

A stúdiószínházi körülmények között tervezik bemutatni január 26-án Müller Péter átiratában A Vihar kapujában című Kuroszava-művet, amely 1950-es debütálása óta mit sem vesztett érvényességéből. (A drámát Gergye Krisztián rendezi.)

A fiatalabb korosztálynak szól a Tanár úr kérem című játék szeptember 27-től Sztarenki Pál rendezésében, a darabot Szakonyi Károly írta színpadra Karinthy szövegeiből. Találkozhatunk Pán Péterrel is a kamaszoknak és felnőtteknek szóló mesében, amit január 24-én mutatnak be Bereczki Csilla színreállításában.

A színház június 1-jén a Veszek egy éjszakát című előadást fogadja a József Attila Színházból, május 9-én pedig ők viszik Budapestre a József Attila Színházba a Balfácánt vacsorára című bohózatot.

Az igazgató az anyagiakról szólva elmondta, ebben az évadban 11 ezernél több bérletet vásároltak a nézők, 20 millió forinttal több bevételre tettek szert az előző évadhoz képest, a kötelező minimálbérhez szükséges plusz 38 millió forintos többletkiadáshoz pedig a fenntartó városi önkormányzat támogatása járul hozzá.

Arany Horváth Zsuzsa

2017. február 09.

Zalai Hírlap