Gyilkos elegancia - Agatha Christie-krimi a Hevesi Sándor Színházban

Az eredeti cím (Tíz kicsi néger) helyett És már senki sem címmel mutatja be a Hevesi Sándor Színház pénteken Agatha Christie világhírű krimijét.

PEZ_6626-Medium- 

- A darab színre vitelét Besenczi Árpád igazgatónk javasolta, a társulat pedig kellemes izgalmú próbafolyamat végén áll a közönség elé - mondta a darab rendezője, Sztarenki Pál, a teátrum művészeti vezetője, hozzátéve: a krimi koronázatlan királynője a Biblia és Shakespeare után a világ harmadik legnagyobb példányszámban megjelent szerzője, könyvei 2 milliárd 300 millió példányban jelentek meg.

- Churchill nyilatkozta róla, hogy Lucrecia Borgia óta nő még ennél többet nem keresett gyilkosságokkal. A krimi ősi rejtett vágyakat elégít ki, szeretünk izgulni és félni, főleg biztonságos közegben, mint mondjuk amilyen a színházi nézőtér. A mesék borzongató fordulatait az édesanyánk ölelő karjaiban hallgatjuk szívesen - folytatta a művész, akinek a megvalósításban Cselényi Nóra jelmez-, Szlávik István díszlettervező és Máriás Zsolt zenei vezető volt a segítségére. Ő alkotta a borzongató zenét, mint a krimi alapvető kellékét. A darabot a zalai származású Galambos Attila fordította.

- A krimiben, ugyanúgy, mint a mesénél, mindig győz a jó, a rossz elnyeri méltó büntetését, kiderülnek a titkok - hallhattuk a rendezőtől, aki, bár még nem állított színre effajta műfajt, maga is szereti, akár filmben, akár regényben. Columbo, Maigret felügyelő a kedvenc.

Megtudtuk, a brit írónő maga adaptálta színpadra az 1940-es években az eredeti regényt, mely szerint tíz egészen különböző habitusú ember érkezik titokzatos meghívó alapján a fényűző villába, ahol súlyos dolgok kezdenek történni.

- Agatha Christie maga is csavart a történet végén, mi meg megtoldottuk egy újabbal, tehát annak is tartogatunk meglepetést, élvezetes agytornát, aki ismeri a művet. Nagy öröm számunkra, hogy Egervári Klára a hangjával részt vesz a produkcióban.

- Miért lett más a cím?

- A jogdíjak tulajdonosai az eredeti címet politikai korrektség okán nem javasolják használni, ennek mi eleget teszünk, ezért az És már senki sem címet használjuk.

A próbafolyamat során a művészek megtudták, az írónő életművét vizsgálók megállapították, ha 55 ezer szónál kevesebb volt az írásban, akkor férfi volt a gyilkos, ha több, akkor nő. Ha autóval, vasúton érkezett, akkor férfi, ha hajóval, repülővel, akkor nő. Hogy így van-e? Pénteken megfigyelhetjük.

A színműben Besenczi Árpádot, Ecsedi Erzsébetet, Pap Lujzát, Kováts Dórát, Andics Tibort, Balogh Tamást, Barsi Mártont, Farkas Ignácot, Szakály Aurélt, Urházy Gábor Lászlót és Wellmann Györgyöt láthatjuk.

Arany Horváth Zsuzsa

2017. február 29.

Zalai Hírlap