Újabb örökös tagok a színházban

Két új bronz „fotó” került a Hevesi Sándor Színház bejáratánál lévő örökös tagok arcképcsarnokba. Balogh Tamás és Farkas Ignác színművészek domborművét Béres János szobrászművész készítette.


orokos_tagok 

Az idei utolsó premier előtt avatták a színház bejáratánál Balogh Tamás és Farkas Ignác Jászai-díjas színművészek bronz domborműveit. Elismerő szavakat, köszöntőt Besenczi Árpád színházigazgató mondott, majd ismertette a két különböző karakterű színművész eddigi életútját, fontosabb zalaegerszegi szerepeiket, köztük a legutóbbi közös munkájukat a Caligula helytartóját. Beszélt a művészek által kiérdemelt díjakról és néhány személyes momentumról, lévén nemcsak kollegiális, hanem baráti is a viszony az új örökös tagokkal. Emberként és művészként is követendő példának jellemezte őket.

A domborműveket a mecénás Siklósi-házaspárral közösen leplezte le a direktor. Majd Szemes Péter esztéta méltatta a színművészek munkásságát. Többek között elmondta, mindkettőjük esetében jószívvel lehet emlékezni az alakításokra, az egyéniségük formálta szerepek hosszú sorára. A mostani elismerés ennek a sokéves alkotómunkának szól, és egyben felelősség is, hogy figyeljék, igazítsák a fiatalok lépteit, a megye és a város kulturális életének gyarapodását. Tegyék továbbra is azt, amit eddig, amihez a legjobban értenek, a szerepek átélését, amely a művészi hatást és a felemelő érzést okozza.

Végül Siklósi Vilmosné az előtte szólóhoz csatlakozva mondott köszönetet Béres János szobrászművésznek a domborművek elkészítéséért. A színészi munkáról szólva pedig úgy fogalmazott, az alakítás a színpadon csak egy pillanat, melyet sok tanulás előz meg, de a lélekben olyan mély nyomot hagy, mint ezek a bronzok (melyek közül az első négy éppen 10 évvel ezelőtt került a teátrum falára).

Balogh Tamás színművész 1987 óta a zalaegerszegi társulat tagja. A színjátszást öt évesen kezdte, és számos gyerek alakítás köthető nevéhez. Ebből a korból kinőve balett táncosként állt színpadra, majd tagja, később vezetője volt a József Attila Irodalmi Színpadnak. Ezt követte egy másik amatőr társulat vezetése, majd televíziós munkák és egyéb kanyarok után került valóban a pályára az eredetileg népművelő-könyvtár szakon indult művész. Közismert hobbija a főzés és a fűszerek világa. Díjai: legjobb férfi epizódszerep (Galagonya), két Nívó-díj és Forgács-gyűrű.

Farkas Ignác 1959-ben született Gyöngyösön. 1980-tól a budapesti Színház- és Filmművészeit Főiskola hallgatója.1984-ben szerződött először Zalaegerszegre, Ruszt József meghívására. Két év után kitérőt tett, majd 1987-től újra a Hevesi Színház társulatát erősíti. Nevét nemcsak színművészként, hanem rendezőként is jegyzik Zalaegerszegen. Az idei évadban jelentős alakításai Az ügynök halálában és Caligula helytartójában megformált főszerepek. Díjai: Jászai-díj, Forgács-gyűrű, három ízben Máriáss-díj, Színházbarátok Köre-díj, Közönség-díj.

Bánfi Kati

2018. április 14.

ZalaMédia online