Az új teátrumi programról is tárgyaltak

Zalaegerszegen tartotta tavaszi közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság. A Hevesi Sándor Színházban megrendezett eseményen a szakmai szervezet hatvanhárom tagszínházának, illetve két újonnan jelentkező intézménynek a képviselője vett részt.

teatrumi_2 

A közgyűlés szünetében megrendezett sajtótájékoztatón Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára elmondta: örömteli, hogy hatvanötre emelkedett a társaság tagszervezeteinek száma. Ezzel a létszámmal ők az ország legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezete. A tárgyalt napirendi pontok közül kiemelte: döntés született arról, hogy minél előbb kialakítják a kollektív ágazati szerződést, ami mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körére kiterjed majd. Mindez segíti a munkaügyi kérdések rendezését.

Szó volt az Új Magyar Teátrumi Programról, illetve annak szövegezéséről is. Ez az irányelv a szakma legfontosabb pilléreit tartalmazza; a gazdálkodástól kezdve az infrastruktúrán át, a minőségi előadások megvalósulásáig. Különös hangsúlyt szeretnének fektetni a gyerekek és a fiatalok színházba csalogatására is, valamint arra, hogy azokon a településeken, ahol nincs önálló színház, a befogadó intézmények (művelődési házak) is színvonalas programokhoz, előadásokhoz jussanak.

A titkár elmondta: az idei POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) nyitónapján ismét megrendezésre kerül a Színházat vegyenek! workshop és konferencia, melynek keretében színházmarketing díjakat (legjobb büfé, legjobb színházi szék, legjobb plakát, satöbbi) is kiosztanak. Ezzel a rendezvénnyel is fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a színházi szakmában is nagyon fontos szerepe van a marketingnek.

A sajtótájékoztatón szólt Vidnyánszky Attila, a társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója is. Mint mondta: a zalaegerszegi ülésen a legaktuálisabb kérdéseket vitatta meg a szakma – immár tíz éve működő – legnagyobb hazai, érdekképviseleti közössége. Annak idején az ő javaslatukra módosult az előadóművészeti törvény. Most itt az idő, hogy néhány pontját ennek is újratárgyalják, aktualizálják. Az ülésen néhány vitaindító javaslat el is hangzott.

A házigazda intézmény nevében dr. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi teátrum vezetője örömét fejezte ki, hogy a társaság itt rendezte meg a tavaszi közgyűlését. Megtiszteltetésnek érzi, hogy szinte a teljes színházi szakma képviseltette magát Zalaegerszegen.

Pánczél Petra 

2018. május 28. 

ZalaMédia online