Hat nagyszínpadi bemutató

Sok munka vár a következő szezonban a Hevesi Sándor Színház társulatára. Hat nagyszínpadi produkcióval készülnek az új évadra, a színház életben pedig történt néhány személyi változás is.

PEZ_8685 

A közelmúltban tartotta évadnyitó társulati ülését a megyeszékhely teátruma. Dr. Besenczi Árpád igazgató elmondta: az első próbák már elkezdődtek, és sor került némi átszervezésre is, mert az évad végén, illetve a nyár elején távozott néhány társulati tag. Madák Zsuzsanna dramaturg, a Tantermi Deszka vezetője például a debreceni színházhoz szerződött. A fiataloknak szánt beavató színházi produkciókért a jövőben Mihály Péter felel, aki eddig is aktív résztvevője volt a Tantermi Deszka előadásainak. Idén ugyan új produkció nem lesz, de a három legsikeresebb előadást továbbra is játsszák a város és a megye iskoláiban.A nyári évadzárót követően az igazgató döntésének következtében elment a társulattól Sztarenki Pál művészeti vezető is. Besenczi Árpád ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nehéz volt az elválás, mert nemcsak kollégája, vezető társa, hanem barátja is volt a rendező, akit tisztán személyes és nem szakmai okokból menesztett. A társulathoz két új tag szerződött Ticz András és Helvaci Ersan színészek személyében, akik már nem is olyan ismeretlenek a nézők előtt.

A társulati ülésen – melyen részt vett többek között Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Vadvári Tibor alpolgármester is – elhangzott: ahhoz képest, hogy a színháznak számos hiányossággal, műszaki és technikai problémával kell szembenéznie, mindig tudnak fiatal tehetségeket hívni. A nézőszám pedig az előző évadban meghaladta a 84 ezer főt. Ez is azt jelzi, hogy minőségi, színvonalas munka folyik, és az előadásokat szeretik a nézők. A társulat munkáját a szakma is értékeli: a tavalyi évad egyik fontos előadását, a Caligula helytartóját (melyet még Sztarenki Pál rendezett) beválogatták a Vidéki Színházak Fesztiváljára, a rangos Kaszás Attila-díj lehetséges három nyertese között pedig ott van Farkas Ignác színművész. Népszerű a rendőrséggel közösen életre hívott Vigyázat csalók! bűnmegelőzési produkció is, ami országos turnéra indul, bejárva a nagyobb városok rendőrkapitányságait.

A társulati ülésen felszólalt Vigh László országgyűlési képviselő, aki sok sikert kívánt az idei évadhoz, illetve ígéretet tett, hogy Fekete Péter kulturális államtitkárnál személyesen lobbizik majd a színházfejlesztés érdekében.

A társulati ülésen törzsgárdatagságért járó elismeréseket is átadtak az 5, 10, 15, 20, 25 és 35 éve állományban lévő kollégáknak; összesen huszonnégyen kaptak erről szóló tanúsítványt.  

Az évad első bemutatója október 5-én lesz: a Bérgyilkos a barátom című bohózat kerül színre Besenczi Árpád rendezésében. 2018 végéig ezenkívül műsorra kerül az Isten pénze című musical, valamint Sütő András folklórballadája, az Advent a Hargitán.

Pánczél Petra

2018. szeptember 04.

ZALAmédia