Három és félmilliárd forintból megújul a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

A színház és az új fenntartó, a városi önkormányzat Vigh László országgyűlési képviselővel karöltve öt éve próbált forrást találni a felújításhoz. A kitartás mostanra gyümölcsözött.

hevesisajtto 

Utoljára 2000-ben esett át felújításon a ház, ami a nézőteret és a közönséget fogadó tereket érintette. Ekkor lett 400 férőhelyes és páholysorral ellátott a nézőtér. A 200 milliós állami forráshoz akkor a fenntartó megyei közgyűlés 30, a közadakozás 35 millió forintot tett hozzá. Mivel a két évtizeddel ezelőtti beavatkozás érintetlenül hagyta az üzemi területeket, azok mára korszerűtlenné, elhasználttá váltak. A színház és az új fenntartó, a városi önkormányzat Vigh László országgyűlési képviselővel karöltve öt éve próbált forrást találni a felújításhoz. A kitartás mostanra gyümölcsözött.

A kormány tavaly december végén két határozattal döntött, hogy a Hevesi Sándor Színház felújításának megterveztetéséhez 255 millió forintot biztosít a Modern városok program keretében. Erről számolt be a tegnapi sajtótájékoztatón Vigh László, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Besenczi Árpád, a színház igazgatója.

Az országgyűlési képviselő jelezte, az időközben halaszthatatlan kisebb munkálatok elvégzéséhez szerencsére készséges partnerre talált zalai vállalkozókban, így készülhetett el a lépcsőház, a fogadótér felújítása és a színészház festése, beázásmentesítése.

Balaicz Zoltán felhívta a figyelmet: minden beruházásnál számolni kell az olykor hosszadalmas előkészítő munkával. (A felújítás 3 nyílt EU-s közbeszerzést igényel.) Az első konkrét „kapavágást” ez esetben is közbeszerzési eljárás előzi meg, amely négy hónapos átfutású, még ha minden zökkenőmentes is. A beadott pályázatok elbírálása, elfogadása után, a költségek ismeretében kezdődhet a kivitelezők kiválasztása, megbízása, természetesen új közbeszerzési eljárási határ­időkkel. Mindezek fényében az ütemezés szerint idén júniusig zajlana le a tervezési program közbeszerzése, majd decemberig az engedélyezés, 2020 áprilisáig készülnének el a kiviteli tervek. A megvalósítási fázisban 2020 decemberében születne meg a támogatói okirat, a tényleges kivitelezési tevékenység 2021 januárja és 2022 decembere közé esne. Hogy végül mennyibe kerülne a színpad gépészetének felújítása, a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés, a fény- és hangtechnika cseréje, a forgószínpad kialakítása, az épp a hosszú folyamat miatt nehezen megválaszolható, a becslés 3-3,5 milliárd forintról szól. Balaicz Zoltán elmondta: a nyolcvanas években voltak a megyében, a városban, akik a színház megalapításával mertek nagyot álmodni, az ő munkájukat folytatja az utókor az épületében is minőségi színház biztosításával.

Besenczi Árpád igazgató a köszönet szavai mellett elmondta: Győrben, Veszprémben, Kaposváron is zajlik a színházak felújítása, ehhez örvendetesen csatlakozik Zalaegerszeg. Nagy szükség van rá, példaként említette, az Evita című musical előadásához 24 csatornás hangosítópultra volt szükség, amelyet bérelniük kellett, hiszen a sajátjuk csak 16 csatornás. Ugyanígy nem halogatható az intelligens világítástechnika sem a nívós előadások létrehozásához. Az még nem tisztázott, hogy a munkálatok alatt hol játszik majd a Hevesi, amely ezalatt is szeretné megőrizni ragaszkodó közönségét.