Rock-musical és Sose halunk meg

Elkészült a Hevesi Sándor Színház 2019/20-as évadjának műsorterve. A részletekről dr. Besenczi Árpád igazgató tartott sajtótájékoztatót, aki vendégeket is hívott az eseményre.

szinhaz_sajtaj_1 

Elöljáróban elmondta: a jövő évadban hat nagyszínpadi produkcióval, egy ifjúsági előadással, egy stúdiódarabbal készülnek, folytatódik továbbá a Tantermi deszka programsorozat is. Érdekesség, hogy mind a hat nagyszínpadi darabból készült már film – komoly sztárok főszereplésével.

A teátrum épületének 2021-ben esedékes felújítása még nem érinti a jövő évadot, ellenben 2020 februárjában lejár Besenczi Árpád vezetői megbízatása. A direktor már jelezte a fenntartó zalaegerszegi önkormányzat felé, hogy újra megpályázza a posztot, egyelőre művészeti vezető nélkül.

A jövő évaddal kapcsolatban elhangzott: továbbra is az úgynevezett népszínházi modellt követik: a műfaji sokszínűségre törekednek. Ennek szellemében érkezett a sajtótájékoztatóra jó néhány neves rendező és színművész is a fővárosból. Ők mindannyian részt vesznek majd a társulat jövő évi munkájában. Így Sasvári Sándor és Eperjes Károly színművészként, Koltai Róbert, Moravetz Levente és Bőhm György pedig rendezőként lesz jelen.

Az első nagyszínpadi bemutatóra 2019. október 11-én kerül sor, ekkor egy népszerű rock-musicalt, a Zrínyi 1566-ot láthatja a közönség, Sasvári Sándor főszereplésével, Moravetz Levente rendezésében. A színművész elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy ezt a szerepet játszhatja, immár 2009 óta. Ekkor volt ugyanis az első szigetvári bemutató. A rendező célja az volt, hogy autentikus környezetben mutasson be történelmi darabokat. A Zrínyi Miklós horvát bánról szóló előadás ezért került a baranyai városba. Később aztán kőszínházi produkció is lett belőle – az ország több színházában sikerrel futott már a rock-musical. Sasvári a kezdetek óta úgy érzi, hogy nem kis feladat Zrínyi szerepét eljátszani (énekelni), így élete egyik kiemelt munkája ez.

2019-ben műsorra kerül még Claude Magnier Oscar című vígjátéka Besenczi Árpád rendezésében, és egy igazi fekete komédia, Tracy Letts Augusztus Oklahomában című műve, amit Funtek Frigyes állít színpadra.

2020-ban Örkény István Tóték című tragikomédiájával folytatódik az évad (Csiszár Imre rendezésében), melynek főszerepét a tervek szerint Eperjes Károly játssza majd. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a sajtótájékoztatón azt mondta: egy másik munkájától függ, hogy részt tud-e venni jövőre a zalaegerszegi társulat munkájában. Őszintén reméli, hogy igen, hiszen mindig szívesen jön a zalai megyeszékhelyre. A Tótékkal kapcsolatban elmondta: nem realista darabként, hanem abszurd játékként kell felfogni, amin sírni és nevetni is lehet. Nem könnyű alkotás, de míves – fogalmazott.

Jövő év tavaszán műsorra kerül egy igazi klasszikus is, A kőszívű ember fiai, Böhm György rendezésében. Az évadot pedig a Sose halunk meg című zenés játék zárja, amit Koltai Róbert rendez. A színész-rendező elmondta: 1993-ban mutatták be az azonos című filmet, ami azóta is nagy siker. Pár évvel később fogalmazódott meg a gondolat, hogy legyen belőle színdarab, ám alkotótársaival – Nógrádi Gábor, Dés László, Nemes István – rájöttek, hogy inkább musical-nek alkalmas a mű. A zene pedig tényleg egyedülálló lett.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: a jövő évad ifjúsági előadása az Óz, a nagy varázsló lesz, amit Tompagábor Kornél rendez, a Tantermi deszka pedig Madák Zsuzsanna helyett Mihály Péter színművész vezetésével folytatódik. Jövőre lesz egy stúdióelőadás is, Egressy ZoltánSóska, sültkrumpli című komédiáját Farkas Ignác rendezi. A kortárs mű egy fociöltözőben játszódik, ahol egy futballbíró és egy partjelző beszélget. A rendező szerint ennyi elég is egy jó előadáshoz; pláne mert igazi kelet-közép európai sztoriról van szó, sok humorral. 

2019. február 06.

Szerző: -pet-

ZalaMédia online