Folytatódik a TÁNCTÉR sorozat!

A TÁNCTÉR programsorozat harmadik előadása Gergye Krisztián Társulata: HONVÁGY /duett /

2013. február 6. 18:30

Hevesi Sándor Színház [nézőtéri előcsarnok]

 Gergye Krisztián Társulata: HONVÁGY /duett /

TÁNCTÉR című programsorozatunk harmadik előadása közvetlenül AZ ÜVEGANYA bemutatója előtt lesz látható a színház nézőtéri előcsarnokában.

A táncelőadás AZ ÜVEGANYA című előadástól függetlenül, díjmentesen látogatható.

Gergye Krisztián Társulata a 2011-2012-es évadban, létezésének 10. évfordulója alkalmából egy nagyszabású performansz-sorozat folyamatában a nemzeti és a személyes identitás, az önálló entitás és társadalmi szerepvállalása konfrontációjából kiélezett színpadi helyzeteket teremt, melyekben a kortárs tánc és megannyi társművészeti műfaji találkozásának dramaturgiájából személyes és megrendítő önvallomás fakadhat.

A kísérleti performansz sorozat egyik jelentős eredménye a „Honvágy“ című duett, melynek premierjére Bécsben, a Theater Brettben került sor 2012. november 7-én. A duett az ember, a művész, a táncos testének szélsőséges színpadi szituációiból kikényszerített fizikalitásából hívja elő azon viszonyhelyzeteit, melyek előmozdítják a hazához, anyához és egyáltalán a világhoz és gyökereinkhez való kötődéseink igazságait vagy hazugságait. Vonzások és taszítások eredőjéig kísérlünk meg leásni, míg fel nem merül, vagy el nem múlik a honvágy megfejthetetlen és feloldhatatlan rezignációja.

Bővebben az alkotókról:

Gergye Krisztián Gergye Krisztián a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyományt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, majd saját társulata tagjaival. A tánc, a prózai színház és a képzőművészetek határmezsgyéin kísérletezik; ezt tükrözi társulata mottója is: „Nem csak tánc”.

Előadásai rendszeresen láthatók a legfontosabb budapesti kortárs tánc-helyszíneken: a Nemzeti Táncszínházban, a Trafóban és a MU Színházban.

A számos előadásdíj mellett alkotói munkásságáért 2008-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta az Évad Legjobb Alkotója díjat, 2009-ben a Harangozó-díjat, 2010-ben az Imre Zoltán-díjat.

A táncszínházi produkciókon túl a társulat rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat, a társulatvezető a Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.

A társulat rangos hazai fesztiválok meghívottja: az Alternatív Színházi Szemlék versenyprogramjának fellépője, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál állandó vendége, a Sziget Fesztivál, a Győri Magyar Táncfesztivál és a Monotánc Fesztivál gyakori fellépője. Külföldön Lengyelországban, Ausztriában, Portugáliában, Angliában, Németországban, Szlovéniában és Szlovákiában vendégszerepelt a társulat.

Lőrincz KatalinLőrincz Katalin táncművész, koreográfus, pedagógus, újságíró – szakíró, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa. Táncos pályafutásának állomásai: a svéd Culberg Balett (1978-81), a Pécsi Balett (1981-84), a bécsi Tanztheater Wien szólistája (1984-87).

1988-tól független táncművész, koreográfus. Számos újító műhely munkájának résztvevője. Pedagógusként 1988-tól modern táncot, főleg Graham-technikát és metodikát tanít hazai és külföldi táncművészeti intézményeknél. 1994 óta vezetőként, kurátorként, tanácsadóként aktív szerepet vállal a táncszakmai közéletben.