Az üveganya: Krusovszky Dénes drámajátéka

Sztarenki Pál rendezésében február 6-án, este héttől láthatja először a házi színpadon a Hevesi Sándor Színház közönsége Krusovszky Dénes Üveganya című tragikomikus játékát.Urházy Gábor László, Lőrincz Niko, Bellus Attila

Drámaírót avatunk, hiszen 31 éves József Attila-díjas költőnek, szerzőnek a Magyar Rádió 2010-es drámapályázatára érkezett darabját felolvasó formáción és a rádiójátékon kívül még nem játszották sehol sem. Igazi fekete komédia lesz, ha minden jól megy, hol kínunkban, hol felszabadultan nevetünk - mondta Sztarenki Pál rendező, hozzátéve, a szöveget Madák Zsuzsa dramaturggal közösen választották, s örömére szolgál, hogy a szereplők közt ott lesz Besenczi Árpád, a színház direktora is, Jászai-díjas színművész is. A főszerepet pedig Bellus Attila alakítja, aki harmadik éve erősíti a Hevesi társulatát, ez az első igazi főszerepe.

- Krammer szerepét fogom játszani, akiről azt mondják, hogy egy lúzer, egy vesztes, de szerintem csak egy ember, aki nehezen alkalmazkodik a többi emberhez, meg az elvárásokhoz. Ebbe roppan bele - felelte érdeklődésemre Bellus Attila, aki emellett most a La Mancha lovagjában is értékes perceket szerez a borbély szerepében a közönségnek.

Az ötvenes korú Krammer története a hazai rendszerváltás kezdeteibe vezet. A matematika tanár vállalkozásba kezd, ami nem nagyon üt be.

- Mindenki elfordul tőle - folytatja a színművész, aki másfél hónapja él már együtt a figurával. - Egyedül az anyja tart ki mellette. A darab ott kezdődik, amikor meghal az anya, az utolsó kapocs. Ő pedig még valamit szeretne kezdeni megmaradt életével.

A darab a temetés napján játszódik. A férfi itt találkozik volt barátjával, munkatársaival, feleségével, felnőtt nővé érett lányával, annak udvarlójával. A műfaji megjelölés tragikomikus játék, a szerző sok humorral, de mély együttérzéssel ábrázolja a minket körülvevő világot, embereket.

Bellus Attila játszótársai a kortárs műben melynek bemutatójára a szerző is megérkezik a következők lesznek: Lőrincz Nikol, Urházy Gábor László, Baj László, Bálint Péter, Ecsedi Erzsébet, Lupaneszku Vivien, Szakály Aurél és Kiss Ernő.

- A darab az emberi méltóságról, annak hiányáról szól. Az a kérdés, hogy az az ember, aki egyszer elkövetett egy bűnt, mikor kaphat feloldozást saját magától és a külvilágtól - folytatta a rendező, jelezve, erős csapat jött össze.

E csapat tagja dramaturgként Madák Zsuzsa, jelmeztervezőként Cselényi Nóra. A játéktér kialakításában Mészáros Tibor működik közre.

A többit a színházban, szerda este.

Arany Horváth Zsuzsa