Milyen ez a Hamlet fiú?

Három fővárosi krétakörös színész előadásában láthatta a Hamletet hétfőn az ifjú közönség a Hevesi Sándor Színház beavató színházi sorozatában.

Három színész mindössze? Igen, ha Gyabronka Józsefnek, Rába Rolandnak és Nagy Zsoltnak hívják őket. A Krétakör Színház Schilling Árpád rendezte darabja hat éve hódít rendületlen sikerrel. Most a középiskolásokat célzó beavató színházi sorozatnak köszönhetően Zalaegerszegre is megérkezett, hogy a színház próbatermében berendezett, négyszög alakúra fogalmazott nézőtér által körbeölelt arénát a sokszáz évvel ezelőtti Dániává avassa. Pontosabban a Shakespeare által elképzelt dán királyi várrá. Még pontosabban olyan tereppé, ahol a lázadó fiúból az emberek változékonyságát lassan megértő, a cinikus fiatal férfikoron átlépő rezignált középkorú bölcselő válik.

A játék után a diákok sokat kérdeztek az alkotóktól. Az Európa-szerte elismerő kritikákat kapott speciális Hamlet előadást civil öltözetben adják elő a játszók, olykor a közönséget is bevonva. A szöveget persze szabadon kezelik, annyit és úgy adnak elő belőle Nádasdy Ádám fordításában, amely a történet megértéséhez feltétlenül szükséges; eközben vendégszövegeket is használnak Blake-től, Pilinszkytől, Ginsbergtől, József Attilától, Goethe-től, sőt Eminemtől is.

A felhangzó dalbetétek kifejezetten közel hozzák a tizenévesekhez Hamlet vívódását: vajon megbosszulhatja-e apja halálát, anyja árulását, a gyilkosságot. A három színész Hamlet személyiségfejlődésének fázisait megosztja egymás közt, de figyelni kell erősen, hiszen olykor a jelenetek közben is szerepet cserélnek. Mindez feladja a leckét a nézőknek. A játékot követő közönségtalálkozón kiderült, az egerszegi diákok egyáltalán nem bánták az elmegyakorlatot, kérdéseik, megfigyeléseik értő befogadásról árulkodtak. A család, a politika, a morál háromszögébe helyezték a mondandót, amikor a színészek azt tudakolták tőlük, milyen fiú ez a Hamlet? A darabon túl kérdés volt, milyen érzés a színésznek szinte arc az arcba játszani, amiből sejthető, erős hatások érték a gyerekeket a szuggesztív két óra alatt, amit Hamlettel tölthettek.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalai Hírlap online

2013. március 11.