Közönségtalálkozó Alföldi Róbert vendégrendezővel Zalaegerszegen

A Hevesi Sándor Színház csütörtökön mutatja be Beaumarchais Figaro házassága című vígjátékát, a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert rendezésében.Alföldi Róbert

A premier előtt egerszegi középiskolásokkal találkozott kedden a rendező, akivel Sztarenki Pál művészeti vezető beszélgetett a színház nézőtéri büféjébe gyűlt ifjúság előtt.

A délután folyamán kiderült: Alföldi Róbert osztja a nézetet, mely szerint a színház feladata, hogy adott valóságnak tükröt tartson, ennek szellemében reflektálnak a rendezései a világra. A Figaro házassága az ő értelmezésében a hétköznapi ember erőfeszítése azért, hogy egyszerű, de élhető élete legyen, ám ezt akadályozza még a legjobb barátja is, szóval, semmi sem jön össze.

- A vígjáték klasszikus elemekkel operál, tréfa, álruha, tévedés, összekeverés ad alkalmat a dolgok kifigurázására - mondta Alföldi Róbert, aki nem először rendezi a művet. Sztarenki elmondta: a színház számára Alföldi személye volt a fontos, a darabot közösen választották.

- A vidám vonulat mellett keserű oldala is van ennek a vígjátéknak, én mindkettőt meg szeretném mutatni. A főiskolán Kapás Dezsőtől azt tanultam, a színház a fent-lentből épül fel, ami egynemű, az nem lesz hatásos - vázolta szándékait.

A Nemzeti Színházat öt éven át - néha viharok és nagy sikerek közt - vezető, nyáron leköszönő jelenlegi igazgató eddigi, nagyon gazdag és szerteágazó művészi életművét áttekintve a fiatalok élénken érdeklődtek az operarendezései iránt is. Megtudhatták, Alföldi manapság főleg kortárs operát rendez külföldön, nyáron például Izlandon. Nagy vágya egyébként a Varázsfuvola színre állítása. Szót ejtett a zenéhez való szoros viszonyáról, a festészetéről, és egy mondat erejéig arról is, milyen heves politikai támadások kereszttüzébe került az elmúlt években.

Megtudhattuk, jó emlékeket őriz a tíz évvel ezelőtti itteni munkáról, amikor az Orleans-i szüzet rendezte. (Ráadásul a főiskola előtt Egerszegen töltött sorkatonai szolgálatot.) Dicsérte a Hevesi-színház eredményeit, melyeket a fiatalok színházba csábítása terén elért, s a tanárok közreműködését kérte ez ügyben.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalai Hírlap online