Beugrások évada

Szinte példátlan betegség- és sérüléshullám sújtja a Hevesi Sándor Színházat, s emiatt műsorrendet kellett változtatni.

Előbb Tánczos Adrienne, majd Andics Tibor, most pedig Kovács Olga dőlt ki a sorból. Andics Tibor szerepét a Made in Hungáriában Besenczi Árpád, illetve Háda János vette át, A doktor úrban pedig Kovács Olga helyett Lőrincz Nikol alakítja Sárkánynét.

- Mindezt fegyelmezetten és professzionálisan oldotta meg a társulat – kommentálta az elmúlt hetek eseményeit Besenczi Árpád direktor -, hiszen a színházi rendszernek működnie kell, esténként fel kell mennie a függönynek. A színészek és a műszaki kollégák is magas színvonalon tették a dolgukat, mindenki kivette a részét a feladatokból.

A Jászai-díjas színművésznek már van rutinja beugrásban, az évad elején a Bölcs Náthánba kellett belépnie, két éve pedig az Othello Gyulaházán című darabba. Korábban, a József Attila Színházban pedig sok ilyen élménye volt.

- Nem mindenki szeret és tud beugrani, én azonban szerencsés alkat vagyok, állítólag a jogász agyam miatt könnyen és gyorsan tanulok szöveget. Másrészt korábban a Made in Hungáriát legalább harmincszor láttam, így nagyjából kívülről tudtam a szöveget.

A hathetes próbafolyamat persze minden beugró művésznek hiányzik, ezért ilyenkor nagy teher hárul a többiekre, akiknek segíteniük kell a frissen csatlakozó színészt, teszi hozzá az igazgató, aki Bigali elvtárs szerepében jól érzi magát, még akkor is, ha ez alapvetően negatív figura.

A társulatra egyébként erőltetett menet vár a következő másfél hónapban, hiszen sok előadás van még hátra a Tantermi deszka sorozatból, folyamatosan játsszák a Made in Hungáriát, A doktor urat és a Figaro házasságát, május 6-án pedig megkezdődnek az egyik jövő évi bemutató, a Csíksomlyói passió próbái. És persze a POSZT is ad feladatot, amelyre a Színésznők című darabot hívták meg Egerszegről, amit kétszer mutatnak majd be a fesztiválon.

Péter Árpád

Zalaegerszegi 7 Nap