Tíz bemutatóra készülnek

A következő évad műsortervéről, a Pécsi Országos Színházi Találkozóról és nehézségekről is szó esett a Hevesi Sándor Színházban szerdán tartott sajtótájékoztatón.

April de Angelis Színésznők című színművével vesz részt a Hevesi Sándor Színház a Pécsi Országos Színházi Találkozón: a zalaegerszegiek előadását június 9-én két alkalommal is láthatja majd a fesztivál közönsége, jelentette be Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója.

A direktor beszámolt arról is, hogy rendeződött a színház épületének tulajdonjoga: a teátrum 2002 óta működik a város fenntartásában, a feladatot ugyan átvették a megyei önkormányzattól, ám az ingatlanokat nem, s azok – a megyei önkormányzatok konszolidációja nyomán – az államhoz kerültek. Az ingatlanvagyon mostanra a város tulajdonába került.

A direktor arról is szólt, hogy a Hevesi-színház korábban speciális helyzetben volt, hiszen támogatását a város és a megye 60-40 százalékos arányban vállalta. Most azonban nem tudják, mi lesz a korábban a megyei önkormányzattól kapott 60 millió forint sorsa. A város ugyan mindent megtesz a színház zavartalan működése érdekében, és az elmúlt évben még sikerült is pótolni az összeget, ám, ha idén kiesik a költségvetésből, annak drasztikus következményei lehetnek, keret- és műsorszűkítéssel járhat. Pedig jó úton jár a társulat, ezt a sikerek – egyebek mellett a meghívás a POSZT-ra, a bérlet- és nézőszám emelkedés – is mutatják. Besenczi Árpád hangsúlyozta, reméli, megnyugtatóan rendeződik a helyzet.

Minden esetre, tette hozzá készült egy optimális műsorterv a 2013-14-es évadra: összeállításánál ugyanannyi bemutatóval számoltak, mint ahány produkció a jelenlegi szezonban volt, illetve idén egy premier még várat magára, Molnár Ferenc A doktor úr című művét jövő héten mutatják be. A következő évadban – a jelenlegi elképzelések szerint - hat nagyszínpadi produkcióra válthat jegyet, bérletet a nagyérdemű. A Csíksomlyói passió bemutatója október 4-én lesz, ám, ha minden jól megy, az előadást – melyet Csiszár Imre rendez - nyár közepén a Göcseji Falumúzeumban már láthatja a közönség. November 8-án Szálinger Balázs Köztársaság című drámájának magyarországi premierjét tartják – a darabot Babarczy László és Sztarenki Pál viszi színre -, majd Richard Rodgers – Oscar Hammerstein – Howard Lindsaí – Russel Crouse A muzsika hangja című musicaleje kerül színre december 13-án Pinczés István rendezésében. A szezon második felében, február 7-től Szép Ernő Vőlegény, március 14-től Bolba Tamás – Szente Vajk – Galambos Attila Csoportterápia és április 18-tól Jaroslav Hasek – Spiró György Svejk című művét játssza a társulat.

Az ifjabbakat Erich Kastner Emil és a detektívek című művével várják, a Tantermi deszka sorozatban pedig Tasnádi István Cyber Cyranojával. A Lakásszínházban Willy Russel Shirley Valentine című lírai komédiájával ismerkedhet a néző és egy stúdió-bemutatóra is készül az együttes, Martin McDonagh Vaknyugat című színművével.

Műsoron marad a Színésznők, Az üveganya, a Kebab, a Prah, valamint a Völgyhíd és a Csak Rómeó és Júlia... című produkció.

A szerződtetések is lezajlottak, három művész válik meg a társulattól: Tánczos Adrienn, Kató Balázs, valamint Gulyás Hermann Sándor. Az elképzelések szerint Krajcsi Nikolett csatlakozik az együtteshez

Péter Gyöngyi

Zalaegerszegi 7 Nap