Magyar hangja Besenczi Árpád

Zalaegerszeg, Budapest - Percre be van osztva: 11.10-kor kell érkeznie a stúdióba, s ha elég ügyes, egy óra alatt kész van a sorozat két epizódjával. Márpedig ügyes, így még plusz időt is hagy a szinkronrendezőnek.Nem elég a sávszélesség? A Célszemély című krimit szinkronizálja Besenczi Árpád. Fotó: Pezzetta Umberto

- 1994-ben kerültem Budapestre, akkor kapcsolódtam be ebbe a munkába - mondja Besenczi Árpád színművész, a Hevesi Sándor Színház igazgatója az autóban, miközben haladunk Budapestre. Szinkronizálásra kísérjük, hogy lássuk, milyen munka előzi meg azt, amikor végül felhangzik a filmek főcímében: magyar hangja Besenczi Árpád. A kirándulás végén megállapítjuk, igencsak profi hozzáállást igényel. De ne szaladjunk előre.

- Először tömegezni kezdtem - folytatja  a színész, akit a szakma és a nézők, barátok is Besinek szólítanak. - Az azt jelenti, hogy nem kiosztott szerepet kapsz, hanem két három mondatot a tömegből. Ez a szamárlétra alsó foka.gy találkozott  szinkronrendezőkkel, akik egyre többször szerepet osztottak rá.

- Kicsit jobban kell artikulálni, a hanggal bánni, nekem  például a tempóra  figyelnem kell - avat a szakmai fortélyokba. - Szájra mondjuk a szöveget, a színész szájmozgásához illeszkedve beszélünk magyarul.

Meséli, hajdanán a szinkroncápák - így hívták a legfoglalkoztatottabbakat -,  Mádi Szabó Gábor, Láng József, Sztankay István még megtanulták kívülről a szerepet. Ma  már erre nincs idő, sokszor a helyszínen kapja meg a könyvet, a tévésorozatoknál csak pár perc áll rendelkezésére, hogy áttekintse. Ma a legismertebb  Reviczky Gábor, Dörner György, Kern András, Józsa Imre. Sok-sok hazai színész nevét csak  szinkronhangként ismeri a nagyközönség: ilyen többek közt a már nem élő  Szabó Ottó,   Grúber Hugó, Kristóf Tibor, aztán  Kocsis Mariann, Zsigmond Tamara, Háda János, Vass Gábor.

- A kisfiam épp óvodás volt, amikor rengeteg bábfilmet csináltam, Benedeknek is tetszettem. Büszke vagyok a Baljós árnyakra és az E.T.-re, 2000-ben a film digitalizálásakor én  voltam a hangja. Másutt géppel  állították elő. Debrei Zsuzsi színésznő kislányának én vagyok Kova úr, mert a kedvenc rajzfilmjében ez  a nevem.

A hangtípusokat osztályozzák,   övé a  mély zsíros, Gesztesi Károlyt, Csuja Imrét sorolják még ebbe a szerepkörbe. Nőiben a fecsegő kis négert említi mint kuriózumot. Amerikában voice test is dívik, állítólag Spielberg egyszer  bevásárlóközpontban csoszogó hajléktalan öregasszonyban találta meg a neki kellő  hangot.

Közben betelepszünk a stúdióba, ahol már várja Kiss Lajos, aki 1976-ban került a szakmába, jelenlegi munkáját '91 óta végzi. Mellette Hollósi Péter hangmérnök ül, akiknek  kitűnő füle és szeme van: rögtön észreveszi, ha elcsúszik egymástól a szájmozgás és a rá mondott hang. Feszes a tempó, Besi fülébe érkezik az eredeti hang a fejhallgatóból, a rendezőtől hall két számot, az egyik az előtte lévő szöveg mondatainak sorszáma, a másik a film futó idejének másodperce, ahol be kell lépnie. A Célszemély című amerikai krimiben járunk, Michael Emersonnak kölcsönzi épp a hangját.

- Ennyi idegen szó, a fene... - leállnak, a szöveg dugig van számítástechnikai szakszóval, a sztori szerint valami ilyen cég emberének életére törnek éppen. A 'sávszélesség' szó nagyon sunyi, kibabrál az amúgy a munkához elképesztően alázatosan hozzáálló Besin.

- A kedvencem az 'áldozat' szó, fogalmam sincs, miért, de az mindig megakad a nyelvemen.

Közben Finch, azaz Michael Emerson, azaz Besenczi Árpád megmentette Ms. Jacobsot a csúnya gyilkosoktól, behatolt a rendszerbe, mobillal lehallgatott mindenkit, felrobbantott egy számítógépet, rácsatlakozott a hálózatra. Ezt mind angol szakkifejezéssel tessék elképzelni! Besin persze csak hellyel-közel fog ki, és már végeztünk is.

- Én, ki más? - kérdez vissza Kiss Lajos, amikor tudakolom, ki készíti elő ilyen precízen a felvételt. - Tekercsenként felszeletelem a filmet, a színészek idejét is beosztjuk. Haladnunk kell, iszonyú igény érkezik a tévéktől.

Magyar hagyomány: mi általában nem szeretjük a feliratos filmeket.

A dolog végeztével beugrunk Besi korábbi munkahelyére, a József Attila Színházba, ahol Nemcsák Károly igazgató szobájában örömteli meglepetés várja: Fehér Anna. És a kisfia, Barnabás. Sajnos a 2 éves fiatalembert - aki születése óta először járt édesanyjával a teátrumban - nem fotózhattuk le, mert a színművésznőnek nincs túl jó tapasztalata a médiával kapcsolatban. Így csak leírhatom, a kisfiú legalább olyan szép mint édesanyja, aki ötvenen felül nézett gyermekáldás elé.

Irány az autópálya. Este már A doktor úrban Puzsérként állt színpadra Finch, az amerikai nyomozó.

Televíziós sorozatok: Derrick: Harry Klein  Fritz Wepper; Dexter: Angel Batista  David Zayas;    Doki: dr. Derek Hebert
Derek McGrath; Mindörökké zsaru: Mike Olshansky  David Morse;  Különleges ügyosztály: Captain Donald Cragen  Dann Florek;  Lost  Eltűntek: Ben Linus  Michael Emerson;   Jim szerint
a világ: Andy  Larry Joe Campbell;   Született feleségek: Orson Hodge  Kyle MacLachlan;  Vízizsaruk: Dave McCall  Scott Burgess.
Mozifilmek.  Betépve:
Tuna  Ethan Suplee;  Egértanya: Maury  Ernie Sabella;  Másnaposok: Franklin rendőr  Rob Riggle;  Sakáltanya:
Bill Sanford  John Goodman Trópusi vihar:
Cody  Danny McBride

Arany Horváth Zsuzsa

2013.06.08

Zalai Hírlaponline