Tízezer feletti bérletes - Évadzáró a Hevesi-színházban

A program kezdetén Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntötte a társulatot. Gratulált a sikerekhez, elismerését fejezte ki az odaadó munkáért, ám a nehézségeket sem titkolta.A kitüntetettek, djazottak csoportja az évadzárón (Fotó: Pezzetta Umberto)

A színháznak immár  100 százalékban a város a fenntartója, s a megye kiesésével 60 millió forintnyi támogatás is odalett. A most záruló évadban  különböző források mozgósításával  sikerült pótolni a hiányzó összeget, s jelentős erőket vetettek be, hogy ez továbbra is így legyen. Megnyugtató bejelentéssel az alpolgármester egyelőre nem szolgálhatott, de reménytkeltően fogalmazott  a jövőről.

Besenczi Árpád szerteágazó elemzést adott az évadról, majd ismertette a következő szezon terveit. Az első bemutató október 4-én esedékes, a Csíksomlyói passió kerül közönség elé, Csiszár Imre rendezésében. A produkció házi főpróbája péntek este zajlott.

November elején tartják a keszthelyi születésű Szálinger Balázs Köztársaság című színműének magyarországi ősbemutatóját, amit Babarczy László és Sztarenki Pál állít színpadra. A muzsika hangja Moravetz Levente rendezésében lesz látható, Szép Ernő Vőlegény című komédiája Naszlady Éva rendezésében szerepel a műsortervben, míg a Csoportterápia című musicalt Sztarenki Pál jegyzi. Az évad végén Halasi Imre állítja színpadra a Svejket. A stúdióban Mihály Péter rendezi a Vaknyugatot, az ifjúság számára Az Emil és a detektívek szolgál, Farkas Ignác jóvoltából. A Szobaszínházban Ecsedi Erzsébet egyszemélyes darabbal várja a nagyérdeműt (Én, Shirley), a Tantermi Deszka sorozatban pedig Madák Zsuzsanna rendezi Tasnádi István  Cyber Cyrano című darabját. Műsoron marad a Színésznők, az Üveganya, a Prah, a Kebab és a Völgyhíd.

Ezt követően elismeréseket adtak át. A közönségdíjat, immár harmadik alkalommal Kiss Ernő érdemelte ki, a színházbarát kör elismerését pedig az elszerződő Tánczos Adrienn. (Távozik még Tisza Anita, Gulyás Hermenn Sándor és Kató Balázs.) Mindkét díjazott hatalmas tapsot kapott a kollégáktól, akárcsak a friss Forgács gyűrűs Szakály Aurél, és a Máriáss-díjjal elismert Lőrincz Nikol.

A színházvezetés által odaítélt Nívódíj birtokosa - nagy ünneplést kiváltva - Ecsedi Erzsébet lett, a  műszakiak munkáját elismerő Aranydeszkát pedig idén Székely Tibor anyagbeszerző vehette át. A fiatalok számára alapított elismerések közül a legtöbbet játszónak járó Terminátor díjat Barsi Márton, míg a fejlődés ígéretét jelképező Cserebogár díjat a stúdiós Zsíros Viktor kapta. Az évad legjobb előadása a Made in Hungária lett, megelőzve a Hajmeresztőt és a Figaró házasságát.

Egy meglepetés díj is gazdára talált. Vigh László országgyűlési képviselő nevében Balaicz Zoltán adott át oklevelet, festményt, s az ünneplést megalapozó ajándékkosarat Nagy Ferencnek, a szervezés vezetőjének abból az alkalomból, hogy a színház bérleteseinek száma meghaladta a 10 ezret.


Kapcsolódó oldalak: