Emil és a detektívek a Hevesi Sándor Színházban

A színházi évad ezzel a darabbal, Erich Kästner ismert ifjúsági kisregényének színpadi változatával kezdődik. A történet főszereplője a 12 éves Emil, aki elindul apjához a nagyvárosba, és a vonaton ellopják a pénzét. Leszáll, hogy a tolvaj nyomába eredjen. Az üldözésben nagyvárosi utcagyerekek segítik, s a kalandok során Emil új barátokra talál. A színdarabról a rendezőt, Farkas Ignácot kérdeztük.PEZ_1116

– A történetből több évtizede is készült színpadi változat, volt egy bemutató a nyolcvanas években az akkori Arany János gyermekszínházban, de mi nem azt játsszuk. Mi a fővárosban három éve bemutatott verzióból dolgoztunk, amelyet Horváth Péter és Novák János írt színpadra. Ők Budapestre írták át a Berlinben játszódó történetet, mi pedig zalaegerszegivé fogadtuk a főszereplőt, aki innét indul el Budapestre – mondta Farkas Ignác.

A rendező a regények színpadra állításáról úgy véli: aki olvasta az eredeti művet, a színházba általában prekoncepcióval ül be, amelynek a színpadi változat nem mindig tud megfelelni. A színdarab azonban hozzá tudja adni a történethez a látvány- és hangzásvilágot.

– A darabhoz modern zenét választottunk, hogy a mai fiatalokhoz közel álljon. Reményeink szerint nagyon élvezetes két órában lesz részük a nézőknek – ajánlotta a kalandjátékot Farkas Ignác a 8-9 éves korosztálytól kezdve a kamaszokon át a felnőtteknek is. Ami a mű mondanivalóját illeti, az összefogást említette első helyen a rendező.

– Nem szeretnék mélyebb filozófiát keríteni hozzá, de a legfontosabb üzenetnek azt tartom, hogy összefogással még olyanra is képesek az emberek, amely első látásra megoldhatatlannak tűnik. A darabban sok szó esik a pénzről is, nemcsak az ellopott pénzről, hanem a pénzhez való viszonyunkról – tette hozzá.

Emil szerepében Zsíros Viktort láthatja a közönség. További szereplők: Kováts Dóra, Nagy Péter János, Farkas Gergő, Andics Mátyás, Magyar Cecília, Mikita Zsuzsanna Lilla, Mester Edit, Andics Tibor, Urházy Gábor László, Hertelendy Attila, György János, Lupaneszku Vivien, Foki Veronika. A díszlettervező Mészáros Tibor, a jelmeztervező Szőke Julianna, a zenei vezető Máriás Zsolt, a koreográfus Stefán Gábor.

Farkas Ignác a szereplők közül kiemelte a zalaegerszegi Nagy Pétert, akit már több darabban láthatott a közönség. Jelenleg a pécsi egyetemen, geológia szakon tanul, de színész szeretne lenni. Eredetileg nem őrá osztották Clyde szerepét, tulajdonképpen beugrott a darabba, s nagyon ügyes, teljesen beilleszkedett a társulatba, dicsérte a rendező.

Szabó Judit

20 13. szeptember 24.

Zalai Hírlaponline