Miénk itt a színház - Évadnyitó színházi forgatag péntek délután a Hevesiben

Ötödik alkalommal nyitotta meg az aktuális évadot a nézők és művészek találkozóját lehetővé tevő forgataggal a Hevesi Sándor Színház.

untitled-8077_resize3_800x600

Pénteken fél ötkor vette birtokba a publikum, sok-sok kisgyerek és fiatal, valamint törzsgárda néző az épületet. Zsongó méhkassá változott az összes terem, szeglet, titkos folyosó és lépcsőforduló.Ecsedi Erzsébet és Ecsedi Csenge gyerekműsora után Kiss Ernő és Kovács Olga színművész vezetéséve indultunk el a kulisszajárásra. A világosító pulttól haladtunk a nézőtéri vészkijáraton át a színpad felé. Egyszer csak a tavalyi Svejk előadás díszletei között találtuk magunkat. A sarokban műanyag sonka, másutt sejtelmes fekete ajtó, vagy gyanús homokzsák kísérte utunkat. A színpad mögötti folyosón a mennyezetről tucatnyi csillogó csillár nézett le a csapatunkra.
A színpadon állva megtudtuk, melyik a rendezői bal és jobb, de ezt még azért majd át kell vennünk. Persze nem csak ezért nehéz a színész dolga, ha ide-oda irányítják a világot jelentő deszkákon.
A színházépület titkos zugai közül az egyik legizgalmasabbnak a zenekari árok bizonyult, ahol először a villanykapcsolót sem találtuk, így elképzelhettük, milyen ügyesnek kell lennie a hegedűsnek és a trombitásnak, amikor elfoglalja a munkahelyét.
 - Itt hallgattak meg bennünket, látod, anya! - lelkendezett előttem egy kislány, amikor a próbaterembe értünk, utalva a szereplő-válogatásra. (Évente legalább egy előadás a gyerekeknek szól.)
 - Hagyjunk mindent a helyén, ugyanis most partizán-akcióban vagyunk, a rendező nem tud róla, hogy itt járunk- figyelmeztetett Kiss Ernő a próbateremben. Nem is nyúltunk az épp ezekben a napokban próbált A semmi című darab kellékeihez, szövegpéldányaihoz. Kiderült, a színházban kötelező a fekete fal, hiszen minden más esetben lehetetlen lesz sötétet csinálni, ha arra van szükség.
A földszinti színészklubban átböngésztük a falakon lévő művészportrékat, végigsimítottunk a vörösbársony kanapékon, melyek békebeli restit idéznek a színház
A nézőtéri előtérbe visszaérve Mihály Péter színművész vette kezébe a dolgokat. Műsorvezetőként szólította pódiumra Balaicz Zoltánt,a város alpolgármesterét, aki köszöntőjében jó hírrel szolgált: a fenntartó szeretné jobban megbecsülni Zalaegerszeg kulturális zászlóshajóját.
Besenczi Árpád igazgató nyitotta meg az évadot, jelezve, 120 munkatársa, művészek és segítő kollégák dolgoznak azon, hogy a közönség érezze, nekik, értük él és virul a Hevesi Sándor Színház. Bízva abban, hogy estéről estére ünneplőbe öltözött lélekkel térünk be hozzájuk.
Bellus Attila színművész amszterdami kupléval nyitotta meg az esti programot, melyben számos művész, majd a Bőgőmasina és a Hard Chords együttes lépett fel.

Az évad elindult, hamarosan láthatjuk az első premiert, a Kölyök című musicalt.

Arany Horváth Zsuzsa

2014. szeptember 12.

Zalai Hírlap online


Kapcsolódó oldalak: