Meghalt Császár Gyöngyi színművész

Élete 59. évében váratlanul hunyt el a szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja, a Hevesi Sándor Színház alapító tagja.csaszar-gyongyi-650x433-

Császár Gyöngyi fanyar humora, különleges mozgáskultúrája, gazdag érzelmi skálája, nagyformátumú személyisége a magyar színésztársadalom egyik főszereplőjévé tette. Egyaránt kimagasló volt tragikai és komikai szerepekben. Az elmúlt két évadban két felejthetetlen és tragikus alakítással ajándékozta meg a közönségét: Mary Tyron hatalmas szerepével az Utazás az éjszakába előadásában, és Rebecca Nurse alakjával A salemi boszorkányokban.

"Segítőkész, figyelmes kolléga volt, akihez a fiatalok bátran fordulhatnak tanácsért. A színpadon hatalmas alázattal dolgozott. Kulturált jelenléte, intelligenciája, finom lénye meghatározó színe lesz a honi színjátszás emlékezetének". Császár Gyöngyit a színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Császár Gyöngyi 1978-tól volt a pályán, sok neves rendezővel, Csiszár Imrével, Csizmadia Tiborral, Iglódi Istvánnal és Zsótér Sándorral dolgozott. Budapesten a 25. Színházban kezdett, majd Ruszt József hívására Szegedre ment. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak alapító tagja volt. Az ottani négy évad után a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1986 óta volt tagja a társulatnak.

Számos szerepet eljátszott Szolnokon, a társulat megbecsüléseként elnyerte a Bodex gyűrűt, amelyet minden évben titkos szavazással ítélnek oda. 2009-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat is, amelyet szakmai zsűri ítél oda a karakterszínészeknek. Alakításai között szerepel Péreli-Aldobolyi-G. Dénes Roncsderby című mono-musicalje, E. Oneill Utazás az éjszakába című dráma női főszerepe. A Mágnás Miska című darabban 1988-ban Marcsát alakította, 1999-ben, Anasztázia szobalányt, 2014-ben pedig Lotti-Tanti szerepét játszotta.

MTI

Hír24