Kiadványok

Kedves Pedagógusok, Tanárok, Szülők, leendő Olvasók!

2013 novemberében a L’Harmattan kiadó gondozásában megjelent a Színházi nevelési programok kézikönyve, amely a magyarországi színházi nevelés területét mutatja be átfogóan.

A 2012/2013-as évad második felében játszott színházi nevelési programokat egyesével, részletesen leíró, és a területet behatóan elemző kiadvány a szerzők – Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám – kutatásának eredményeit tartalmazza. A kötetben 119 szervezet 172 programja között szerepelnek a Tantermi Deszka produkciói is (Csak Rómeó és Júlia..; Völgyhíd; Kebab + Helló külföld! Itt vagyok!).

Szívből ajánljuk minden olyan érdeklődőnek a könyvet, aki kíváncsi arra, miképpen helyezkedik el ifjúsági programunk – a Tantermi Deszka – az országos palettán, akit érdekel a színház és a pedagógia ezen határmezsgyéje, aki beható képet szeretne kapni a színházi nevelésről, avagy aki most szeretne megismerkedni ezzel a határtalanul sokszínű területtel.

Cziboly Ádám – Bethlenfalvy Ádám
Színházi nevelési programok kézikönyve
Magyarország 2013

   szinhazi_nevelesi_kezikonyv_foto

A kézikönyv kedvezményes áron kapható a Hevesi Sándor Színház Szervezési Osztályán.
Ára: 2500 Ft
(3800 Ft helyett)
Ruszt József szellemi öröksége

A magyar színháztörténetben nagyon kevés alkotó rögzítette a színpadi munkájához fűződő gondolatait, s különösen ritka az a rendező, aki egyben szakíró is lenne. A ritka kivételek egyike Ruszt József, színházi rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház megalapítója, akinek több ezer oldalas írásos hagyatéka feldolgozásának eredményeként 2013 őszén jelent meg Ruszt József életműsorozat ötödik kötete.ruszt1

E mostani ötödik kötet Ruszt József pályájának két jelentős korszakát – 1981-1992 között – mutatja be, fennmaradt írásain, dokumentumokon keresztül: Zalaegerszegen a színház megalapítását és színházvezetői és rendezői munkáját és a Független Színpad létrejöttét és budapesti működését. Az ötödik kötet egy DVD lemezzel is bővült, amely a Független Színpadot és Ruszt Józsefet rendezés közben bemutató archív felvételt őriz.

A Ruszt József életműsorozat 2010-ben kezdte meg a neves színházi rendező hagyatékában fellelt írásainak közlését. Az első két kötetben színészpedagógiai írásai, valamint Rekviem című drámája és ezen írások keletkezésével kapcsolatos naplófeljegyzései kaptak helyet.

2012-ben jelent meg a következő két kötet, amelyek Ruszt József rendezői pályájának első húsz évét mutatta be az olvasók számára. A harmadik kötet a debreceni Csokonai Színházban és az Universitás együttesében bemutatott előadásokon keresztül rajzolta fel Ruszt József, a főiskola elvégzése utáni pályakezdését, míg a negyedik kötet az első nagy összegzés korszakát, a kecskeméti éveket és Gábor Miklóssal való emberi és művészi barátságát mutatta be.

Még egy kötet megjelentetése várat magára, melyben Ruszt József életének utolsó tíz esztendejét szeretnék a szerkesztők az olvasók elé tárni.
                                                         

Az eddig megjelent köteteket Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház szervezési osztályán lehet megvásárolni, míg Budapesten az Írók Boltja forgalmazza a köteteket.

Egy kötet ára: 2500 Ft ruszt2

A Szervezési Osztályon kapható kötetek: 

1.  Ruszt József. Debrecen; Universitas Együttes; 1962-1972
2.  Ruszt József. Kecskemét; Gábor Miklós; Nádasdy Kálmán; 1972-1981
3.  Ruszt József. Zalaegerszeg; Független Színpad; 1982-1993
4. Ruszt József. Budapesti Kamaraszínház; Veszprém; Zalaegerszeg; 1994-2005