Kiadványok

Kedves Pedagógusok, Tanárok, Szülők, leendő Olvasók!

2013 novemberében a L’Harmattan kiadó gondozásában megjelent a Színházi nevelési programok kézikönyve, amely a magyarországi színházi nevelés területét mutatja be átfogóan.

A 2012/2013-as évad második felében játszott színházi nevelési programokat egyesével, részletesen leíró, és a területet behatóan elemző kiadvány a szerzők – Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám – kutatásának eredményeit tartalmazza. A kötetben 119 szervezet 172 programja között szerepelnek a Tantermi Deszka produkciói is (Csak Rómeó és Júlia..; Völgyhíd; Kebab + Helló külföld! Itt vagyok!).

Szívből ajánljuk minden olyan érdeklődőnek a könyvet, aki kíváncsi arra, miképpen helyezkedik el ifjúsági programunk – a Tantermi Deszka – az országos palettán, akit érdekel a színház és a pedagógia ezen határmezsgyéje, aki beható képet szeretne kapni a színházi nevelésről, avagy aki most szeretne megismerkedni ezzel a határtalanul sokszínű területtel.

Cziboly Ádám – Bethlenfalvy Ádám
Színházi nevelési programok kézikönyve
Magyarország 2013

   szinhazi_nevelesi_kezikonyv_foto

A kézikönyv kedvezményes áron kapható a Hevesi Sándor Színház Szervezési Osztályán.
Ára: 2500 Ft
(3800 Ft helyett)
Ruszt József szellemi öröksége

A magyar színháztörténetben nagyon kevés alkotó rögzítette a színpadi munkájához fűződő gondolatait, s különösen ritka az a rendező, aki egyben szakíró is lenne. A ritka kivételek egyike Ruszt József, színházi rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház megalapítója, akinek több ezer oldalas írásos hagyatékát hat kötetben dolgozták fel a szerkesztők.

            Az első két kötet 2010-ben látott napvilágot. Az első kötetben a színészpedagógiai írásai olvashatók, a második kötetben pedig Rekviem című drámája, valamint azok a naplófeljegyzések, amelyek a megjelentetett írások keletkezéséről számolnak be.

2012-ben jelent meg az életműsorozat következő két kötete melyekben Ruszt József hagyatékában fellelt visszaemlékezések, tanulmányok, levelek felhasználásával pályájának első húsz éve rajzolódik ki: az Egyetemi Színpadon és a debreceni Csokonai, majd a kecskeméti Katona József Színházban készült munkáinak tükrében.

            Az ötödik kötet 2013-ban került az olvasók elé, melyben Ruszt József pályájának két jelentős korszakát – 1981-1992 között – mutatja be, fennmaradt írásain, dokumentumokon keresztül: Zalaegerszegen a színház megalapítását és színházvezetői és rendezői munkáját és a Független Színpad létrejöttét és budapesti működését. Az ötödik kötet egy DVD lemezzel is bővült, amely a Független Színpadot és Ruszt Józsefet rendezés közben bemutató archív felvételt őriz.

                A befejező hatodik kötet Ruszt pályájának utolsó tizenegy évét követi nyomon, a Budapesti Kamaraszínháztól haláláig, a hagyatékban fellelhető dokumentumok alapján, valamint rendezéseinek, s azok kritikai visszhangjának segítségével. 

Ruszt József gondolataiból

A legkonzervatívabb újító ez a minősítés nincs ellenemre.
Nem sorolom magam semmilyen irányzathoz, ami tetszik, azt átveszem, gátlástalanu

l.
Hogy mit szeretek legjobban a világon? A színházat. S a színházban? A próbát. És a próbákon? A szünetet. Én a szünetben csinálom a színházat.
Engem a folytonos újrakezdés éltet.
A rendező pedagógus is egyben.
Nem az érdekel, hogyan kell rendezni, hanem az, hogyan kell játszani.
Nem a szerepet nehéz megrendezni, hanem a színészt.
A színházat csakis a színész újíthatja meg, mert ő találkozik közvetlenül
a nézővel. A néző játszótárs, a feladatunk, hogy együtt-játszásra ösztökéljük. 

ruszt1

 

                                                         

Az eddig megjelent köteteket Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház szervezési osztályán lehet megvásárolni, míg Budapesten az Írók Boltja forgalmazza a köteteket.

Egy kötet ára: 2500 Ft ruszt2

A Szervezési Osztályon kapható kötetek: 

1.  Ruszt József. Debrecen; Universitas Együttes; 1962-1972
2.  Ruszt József. Kecskemét; Gábor Miklós; Nádasdy Kálmán; 1972-1981
3.  Ruszt József. Zalaegerszeg; Független Színpad; 1982-1993
4. Ruszt József. Budapesti Kamaraszínház; Veszprém; Zalaegerszeg; 1994-2005