A fejedelem című musicalt is műsorára tűzte a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

„Bár elbukott, azért a legnagyobb magyar sikertörténet.” Az egyik interjúban ekképp vélekedett a rendező, Moravetz Levente, aki tíz évvel a megszületése után hozta el a Hevesi Sándor Színház színpadára A fejedelem című musicalt, melyhez Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián írt zenét.

feg-44- 

Az alkotóhármas összeszokott együttműködőnek számít, ők jegyzik a Zalaegerszegen szintén játszott Zrínyi 1566 című zenés játékot. További történelmi témájú színművek is vannak a tarsolyukban, így feltehetően azokkal is találkozik majd a zalai publikum.

A fejedelem sztorija II. Rákóczi Ferenc, a kuruc felkelés (1703–1711), a Habsburg Birodalom ellenében elnyerni vágyott függetlenség köré épül, de nem az objektív-elemző jellegű előadások közül való. Inkább a felkelés keltette, máig működő érzelmi hullámvasúton halad egészen addig, amíg a színpad szélére sereglő színészek, énekesek, táncosok erős hatást kiváltó „Amíg él e nép a Kárpátok között” dallal apellálnak nemzeti érzéseinkre. Méghozzá  a vesztes forradalmak emlékét megélőkre. Amikből jóval több jutott, mint a szerencsésebb nemzeteknek. Ebben az összefüggésben értelmezzük a standig ovationt. (A közönség, mélyen megrendülve hosszan és állva tapsol.) Ezt a színészek természetesen mindig megérdemlik...


A teljes cikk IDE kattintva elolvasható! 

Arany Horváth Zsuzsa

2021. december 

Zalai Hírlap