Cseréljünk testet? - „Az anyu én vagyok” című bűbájkomédia csütörtökön

Országos ősbemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház. Nógrádi Gábor Az anyu én vagyok! című színdarabját csütörtökön délután láthatja először a közönség.untitled-2470

A darabnak máris története van. A szerző ugyanis a zalaegerszegi teátrum kérésére írta át azonos című kisregényét, hogy színházi előadás válhasson belőle. Amelyet Farkas Ignác Jászai-díjas színművész rendez, méghozzá zenész színműként. Ehhez az író fia, Nógrádi Gergely és a színház zenei vezetője, Máriás Zsolt sietett a segítségére, dalbetétekkel. Ha már zene, tánc is kell: a koreográfiát Stefán Gábor készítette.

Na jó, de mi az, hogy Anyu én vagyok?

A sztori szerint a furfangos, titkos tudós nagypapa (Andics Tibor) képes arra, hogy elcserélje a személyiségeket. Kutyával, macskával megy, majd a lányával és az unokájával (Pap Lujza, Kováts Dóra) is sikerül. Ebből aztán megannyi mókás bonyodalom és huncutság származik. A szerző szerint úgyis csak akkor érthetjük meg a másik embert, ha bele tudjuk magunkat képzelni a helyébe. Igaz, a 11 éves Mesi, a főszereplő eleinte inkább Messi, a focista bőrébe bújna, mint az iskolai focicsapat erőssége.

– Nagyon jó szereplehetőségeket kínál a darab, amellett további érdeme, hogy a gyerekek, de még a felnőttek is magukra ismerhetnek egy-egy figurában – mondta a rendező, amikor a próbafolyamat finisében bekopogtattunk az öltözőjébe. – Ebből a szempontból a szülőknek is tanulságul szolgálunk, hiszen aktuális családi helyzeteket villant fel a történet.

Az elvált szülők (apa Bellus Attila) és új partnereik (Kovács Olga, Hertelendy Attila), a zsémbes szomszédasszony (Mester Edit) és más egyéb humorforrás szolgál a mindennapi életből ellesett jelenségekkel.

Farkas Ignác egyébként már számtalan gyerekdarabot rendezett a Hevesi Sándor Színházban, Szabó Magda Sziget-kék című klasszikus darabját húsz év különbséggel kétszer is, de a Hamupipőke, a Micimackó és az Emil és a detektívek is ott van a repertoárján. (Színészként tavaly a Köztársaságban és az idén is műsoron lévő Vaknyugatban nyújtott emlékezetes alakítást.)

Azt mondja, nincs külön recept a gyerekközönséghez, ő maga kis felnőttekként tiszteli őket, akikkel és akiknek semmiképp sem szabad gügyögni. A komoly témákat is értik, megértik.

– Emlékszik arra, hogy reagált a lánya a mesékre?

– Ő már 25 éves, de élénken él bennem, mi tetszett neki, igaz, a tévével és a videóval kellett konkurálnunk.

A kiskamasz Farkas Ignác a 77 magyar népmesét olvasta szívesen, ma is őrzi az akkor ronggyá olvasott példányt.

Az Anyu én vagyok bűbájkomédiát szeptember 25-én, csütörtökön 15 órakor mutatják be, Mészáros Tibor szép díszletei között Szőke Julianna jelmezeiben.

Arany Horváth Zsuzsa

2014. szeptember 23.

Zalai Hírlap online