Székely Csaba: SZERETIK A BANÁNT, ELVTÁRSAK?

monodrámabanan

Lakásszínház az Ady 10-ben

 

 

 

 

 


Túlzás nélkül állítható, hogy Székely Csaba, kortárs erdélyi magyar drámaíró szinte berobbant a hazai és nemzetközi színházi élet köztudatába a Bányavidék című trilógiájával 2012-ben. Talán kevésbé köztudott, hogy a Bányavidék-trilógia sikere előtt is komoly nemzetközi elismerésben volt része: az angol nyelven írt Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című műve a BBC rádiójáték-pályázat legjobb európai dráma díját nyerte el (2009). A tragikomikus történet színpadi változatát bemutatták Marosvásárhelyen és Budapesten, a 2015/2016-os évadban a zalai nézők pedig lakásszínházunkban (Ady utca 10.) találkozhatnak e rendkívüli monológgal Szakály Aurél interpretációjában. 

A történetről:

Róbert Romániában, a Ceauşescu-érában nőtt fel. Most megpróbálja elmesélni életét, melyen keresztül számunkra is felidézhetővé (és talán feldolgozhatóvá) válik az a politikai félmúlt, amelytől folyamatosan szabadulni próbálunk. Róbert történetei fájdalmasan ismerősek lehetnek. Persze tanulságok nincsenek... Csak a példa kedvéért... A magunk szórakozására...

 

Sztarenki Pál

 „Tudják, volt egy kislány, ő volt a legszebb lány a világon. Soha nem vett észre, igazából... gyűlölt engem. Addig, amíg meg nem kérdeztem, hogy... hülye kérdés volt... megkérdeztem, hogy szereti-e a banánt. Nem tudom, hogy megkedvelt-e abban a pillanatban. De azt tudom, hogy attól kezdve nem gyűlölt többé. Úgyhogy csak egyetlenegy dolgot szeretnék kérdezni maguktól: szeretitek a banánt... elvtársak?”

 

RóbertSzakály Aurél # produkciosszorok_15_16_szeretikabanant-2-1

 

Rendező: Sztarenki Pál

 

Bemutató: 2015. november 17.

# 14eskarika

 

 

Kapcsolódó oldalak: