A TAPS AZ Ő MUNKÁJUKNAK IS SZÓL - Miként készülnek a jelmezek a Hevesi Sándor Színház férfi szabótárában?

A női szabók varázslatairól már beszámoltunk olvasóinknak, ezúttal a férfi szabótár rejtelmeibe kukkanthattunk be Herceg Ferencné Anikó férfiszabótár vezető és munkatársai segítségével.

FF-Szabotar 

Szeretem a kosztümös darabokat. Nem csak a megidézett történelem miatt, hanem azért is, mert a jól elkészített jelmezek sokat hozzátesznek a látványhoz, a kor megelevenítéséhez. Szűkebb környezetünkben, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, több darabban is látványos jelmezekben léptek színpadra az elmúlt pár évben a szereplők. A ruhák majdnem mindegyike a színház szabótárában készült. A női szabók varázslatairól már beszámoltunk olvasóinknak, ezúttal a férfi szabótár rejtelmeibe kukkanthattunk be Herceg Ferencné Anikó férfiszabótár vezető és munkatársai segítségével.

A barátságos kis műhelyben megakad a szemem egy csodálatos tábornoki egyenruhán, ami az Evita című darabban szerepelt, ebben olyan elegáns volt Gábor László színművész Juan Peron tábornok szerepében, hogy sokan felszisszentek a nézőtéren, amikor méltóságteljesen a színpadra lépett.

– Igen, ez a jól sikerült jelmezeink egyike. Jó volt a jelmez terve, hozzá az anyagválasztás, és nagyon jól sikerült ráalakítani a ruhát a művész alakjára – mondja Anikó. Munkatársa, Ekler Lászlóné Éva, hozzáteszi: – Még mi is felpróbáltuk, annyira tetszett. A fotó kedvéért szívesen felveszem újra – mondja nevetve és már ölti is magára az egyenruha felső részét, Anikó meg feligazítja a vállszalagot, s a széles selyemövet. Ezzel el is kezdtük a ruhák és a munkafolyamatok fotózását, harmadik társuk, Szabóné Németh Emőke egy papagáj jelmezt vesz fel, ami A dzsungel könyvében „játszott”.

A teljes cikk IDE kattintva elolvasható! 

Győrffy István

2019. január 2.

Zalai Hírlap