Két zalai fiatalember is színre lép a Pécsi Balettel a Hevesi-színházban

Két zalai fiatalember is fellép a Pécsi Balett Banális viszonyok, édes finomságok című produkciójában, amit április 14-én, jövő vasárnap mutatnak be a Hevesi Sándor Színházban.Részlet a produkcióból, jobbról a második Tuboly Szilárd. Az előadás rendezője és koreográfusa a Harangozó-díjas Vincze Balázs. Fotó: Körtvélyesi László

A történet egy rokokó kastély titokzatos, pajzán világát kelti életre, és az ebben közreműködő tucatnyi táncművész közül ketten is zalai gyökerekkel bírnak. Egyikük a megyeszékhelyi Tuboly Szilárd (21), aki azért kezdett el táncolni, hogy lekösse az energiáit.

- Hiperaktív gyerek voltam, és a szüleim úgy gondolták, az Ady-iskola tánc tagozata alkalmas arra, hogy egy kicsit "lefárasszon" - mondja. Belekóstolt az úszásba, az atlétikába, minden mozgás érdekelte, akkoriban még nem szövögetett komolyabb terveket a táncművészet rokkáján. Ám tanára, Stefán Gábor 8. után noszogatni kezdte, próbálja meg a pécsi művészeti szakközépiskola tánc tagozatát.

- Be is jutottam, szívesen fogadják a fiúkat, a jelentkezők között mindig több a lány - folytatja Tuboly Szilárd. - Furcsa volt elszakadni a várostól, kollégiumba kerültem, hiányoztak az itthoniak - utal szüleire (édesanyja anyakönyvvezető, édesapja bútorasztalos) és öccsére, aki követte őt az Ady tánctagozatán, és szintén rátermettnek bizonyult.

- Igazából csak a 11. osztályban szerettem bele a táncba, mindaddig inkább testedzésként fogtam fel, kellett pár év, amíg megéreztem az igazi tartalmát, mélységét - idézi a belső változást. - A pozitív visszajelzések is megerősítettek abban, hogy érdemes komolyabban venni ezt a pályát.

A képzés ötéves, a fiatalok négy év után érettségiznek, majd az ötödév kizárólag a táncról szól. Szakmai érettségit tesznek és debütálnak a közönség előtt. Ez az év nagyon fontos volt Szilárd életében, hiszen két további zalai iskolatársával együtt ösztöndíjajánlatot kapott a Pécsi Balett igazgatójától, Vincze Balázstól. Ennek köszönhetően Szilárd mellett még Lendvay Zsóka és Matola Dávid is a társulathoz került.

- Kemény év volt, de nagyon sokat adott - idézi a fiatalember, aki 2011-ben elnyerte az évad legjobb végzős növendéke címet. - Délelőtt iskola, utána munka a társulattal. Az év végén kiderült, továbbra is számítanak ránk. Zsóka Budapesten folytatta, de Dáviddal örömmel elfogadtuk a felajánlott szerződést.

Második évüket töltik a balett társulattal, de csak most adódik először alkalom, hogy Zalában is megmutassák, mit tanultak. Mégpedig a Mozart zenéjére koreografált Banális viszonyok, édes finomságok című nagyszínpadi produkcióban, aminek februárban volt Pécsett a premierje. Az előadásban különböző karakterek kelnek életre, Szilárdot például cupidói szerepkörben láthatjuk, ő boronálja össze a párokat. A táncjáték ugyanis szerelemről, erotikáról, örök emberi kapcsolatokról, kötődésekről szól, a rokokó stílus külsőségeibe ágyazva.

Magyar Hajnalka

Zalai Hírlap online

2013. április