SZÉPSÉG ÉS TEHETSÉG - PAP LUJZA A SZÍNHÁZBARÁT KÖRBEN

Szépség, tehetség, szerénység, báj, finomság találkozik Pap Lujza személyiségében. A színművész 18 év tagja a zalaegerszegi teátrumnak, 2013-ban érdemelte ki a Domján Edit díjat. Pályájáról,eddigi életútjáról beszélgettek vele a Színházbarát Kör tagjai.PEZ_9013

„Kislányom, neked színésznek kell lenned” – hallhatta már gyerekkorától. Nővére, aki ezen az úton előtte járt, szintén inspirálta. Aztán filigrán alkatához társuló cérnácska hangja miatt került zavarba a felvételin, s bár végül hangja erejét is volt módja megmutatni, nem sikerült a tűzkeresztség. Kétszeri nekifutás után, a protekciót elutasítva, a főiskola helyett a hosszabb út várt rá, míg végül elérte a színművész titulust.

Tehetségét már diák színjátszó korában kiszúrta a Helikon Fesztivál zsűrije, ahol kü-lön az ő elismerésére, a helyszínen hoztak létre egy díjat. A további évek sem szűkölködtek sem szerepekben, sem elismerésekben. Eddig 50 darabban láthatta a közönség. A Hevesi Sándor Színház mellett a budapesti Stúdió K, illetve a Thália vendégművészeként. Kisfilmek mellett eddig egyetlen nagy filmben szerepelt (Régimódi történt). A zalaegerszegi társulat-nak ő az egyetlen tagja, mely minden helyben elérhető elismerést megkapott már (Máriáss-díj két alkalommal, Közönségdíj, Forgách-gyűrű, Színházbarátok Körének elismerése). Tavaly év végén pedig az összes vidéki színház minden előadását alapul véve, a legjobb alakításért járó Domján Edit-díjat is neki ítélték – hangzott el többek között Iványi Ildikó, a Színházbará-tok Köre vezetője kérdéseire válaszolva.  Azt is elárulta, baj vagy nem, de nincs színész példaképe, ahogy szerepálma sem. An-nak örül, amilyen szerepet éppen kap. A rendezők utasításait elfogadja, bár előfordul, hogy a végén beleviszi a darabba a saját elképzelését is – tette hozzá.

Eddigi pályája legkedvesebb időszaka Bereményi Géza és Bagó Bertalan nevéhez kö-tődik. Mint mondja, fontos a szakmai és anyagi biztonság. Az élet negatívumai között egyet említett, hogy a művészeti élet sem tudja teljesen kizárni a politikát.

ZalaEgerszeg lokálpatrióta hetilap

XXII. évfolyam 6. szám (2014. február 25.)