Megint az a fránya matek-Tanár úr kérem…

A rossz tanuló felel, a jó tanuló felel, röhög az egész osztály, magyarázom a bizonyítványom, lógok a szeren, kísérletezem. Mindenkinek ismerős mozzanatok Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című, örökbecsű művéből.

A Hevesi Sándor Színház legújabb bemutatója alkalmat teremt a klasszikus újraélésére, ám számítsunk különös fordulatokra.

PEZ_5684 

A zalaegerszegi teátrum ugyanis azt a változatot tárja a nézők elé, amelyet Szakonyi Károly írt Karinthy művei alapján. A szituáció fordított időrendet valósít meg: a hajdani, a könyvlapokról általunk is jól ismert tanulók ebben a darabváltozatban már felnőttek, érettségi találkozóra készülnek. Persze kiderül, senki sem változott olyan nagyot, hogy ne ismernénk fel kedvenc alakjainkat, akár jó, akár rossz tanulók voltak.

– Négyesnél rosszabb bizonyítványom nem volt, de a matematika hozzám sem áll közel – mondta a tegnapi próba előtt Farkas Ignác, Jászai-díjas színművész, aki Bauert, az írással foglalkozó férfit alakítja. – Én már nyáron is ebben éltem, mivel már akkor elkezdtük a próbákat, valamint júniusban volt a 40 éves érettségi találkozónk. Eleven az élmény, mi is kerestük régi önmagunkat, s rácsodálkoztunk, hogy kiből mi lett. Van, aki kevéssé futotta ki magát, viszont más, akiről nem is gondoltuk, jól élt a kínálkozó lehetőségekkel.

Farkas Ignác jelezte, figyeljünk majd arra, hogy Szakonyi Károly beépítette a darabba a másik Karinthy klasszikust, a Találkozás egy fiatalemberrel című monológot. Amely mindenki számára izgalmas távlatokat nyit, amennyiben szeretné visszaidézni, milyen tervei, vágyai, elképzelései voltak önmagával kapcsolatban, s ahhoz képest mivé vált, jó ember lett-e, vagy éppenséggel eltékozolta az életét.
– Annyiban más a mi előadásunk az ismerthez képest, hogy korosabbak a volt diákok, akik az érettségi találkozón újraélik a közös, talán a nézőkkel is közös élményeiket – vázolta a várható élmény lényegét Sztarenki Pál művészeti vezető, a darab rendezője. – Szakonyi Károly megajándékozott bennünket egy plusz karakterrel, Irénkével, Bauer feleségével, aki a Madách utcai Líceum tagja volt, s most derül ki, hogy annak idején mindenki szerelmes volt belé.

Sztarenki Pál gyerekkori kedvence a Tanár úr kérem, amit a színház igazgatójával, Besenczi Árpáddal közösen választottak ki az idei repertoár részének, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség és a játszók is újraéljék diákkorukat, s újra felfedezzék Karinthyt. A rendező békéscsabai középiskolai emlékei között is a matematika a mumus, ellenben az irodalom nagyon is kedvenc tantárgya volt.
A zalaegerszegi színpadon a Tanár úr kérem hőseivel karöltve újraéljük ifjúságunk kalandos és sok humorral fűszerezett pillanatait.
A szereposztásról: Bauer – Farkas Ignác Jászai-díjas, Irén – Pap Lujza Domján Edit-díjas , Gabi – VI. B. osztályos tanuló – Ticz András (színházművészeti egyetemi hallgató), Fröhlich tanár úr – Wellmann György Aase-díjas, Schwicker tanár úr – Balogh Tamás, Steinmann – Bellus Attila, Rogyák – Hertelendy Attila, Goldfinger – Farkas Gergő, Polgár Ernő – Baj László.
A díszletet Mészáros Tibor készítette, a jelmez Cselényi Nóra Jászai-díjas tervező munkája. A zenei szerkesztést Sztarenki Pál rendező vállalta. A premierre szeptember 27-én, szerdán 15 órakor kerül sor a nagyszínpadon.

Arany Horváth Zsuzsa

2017. szeptember 27.

Zalai Hírlap