Virtuális valóság a színpadon – premier a Hevesi Sándor Színházban

A Cyber Cyranot 2010-ben írta Tasnádi István. Az ötödik Tantermi Deszka előadást november 6-án mutatják be a Hevesi Sándor Színházban.Zsuzska

Az előadás kapcsán Madák Zsuzsannával, az előadás dramaturgjával, rendezőjével beszélgettünk.

- Tasnádi István és Vidovszky György - aki az előadás ősbemutatóját rendezte - közösen keresgélt iskolákban olyan témákat, melyek a fiatalok internethasználatáról, közösségi oldalakon való ismerkedéséről szólt – mondta bevezetésképpen Madák Zsuzsanna. - A Cyber Cyrano megtörtént esetet dolgoz fel, illetve azon kívül, hogy feldolgozza az eseményt, úgy készült a darab, hogy helyzetgyakorlatokat csináltattak a diákokkal, és az elhangzottak alapján szűrték le, hogyan kommunikálnak a fiatalok, és miként használják a közösségi portálokat. Mi is ebből indultunk ki, viszont a darab megszületése óta eltelt 3 év, a szleng pedig nagyon gyorsan változik, ahogyan a közösségi oldalak használata is. Amikor nekiálltunk a munkának, mi is utánajártunk annak, hogyan is zajlik ma ez az egész kommunikáció. Például Lukács Levente, az egyik „szakmai” konzulensem magyarázta el az instagramm, meg a tumblr jelentőségét: „A facebook az olyan, mint a levegő, az van. De, ha valami extrát akarsz az életben, nem arra mész.” Így kezdtük a munkát: feltérképeztük mi a helyzet a közösségi portálokkal, és ezeket építettük be szöveg szerint és használat szintjén is a produkcióba.

A közösségi portálok manapság rendkívül meghatározóak, a fiatal, de valójában az idősebb korosztály hétköznapjait is átszövik. A facebook ugyanolyan fontos fórum a fiatal generációnak, ugyanolyan szerves része az életüknek, mint egy hétköznapi beszélgetés. Az előadásba azt a világot emeljük be, ami amúgy is körülvesz bennünket. A téma nem a facebook, hanem ezt is használjuk arra, hogy a történetet elmeséljük.

Madák Zsuzsanna azt is elmagyarázta, hogyan vonták be a közösségi portálok megjelenítését a Cyber Cyranóba.

- Látványvilágát illetően nagyon izgalmas előadást ígérhetünk. Lesz benne kettő laptop, egy tablet, három LCD tévé, és lesz WiFi is. Valójában a látvány a technika lesz, amit minden helyszínre kiviszünk magunkkal. Emellett Kiss Ernő készített csodálatos videoklipeket az előadáshoz, továbbá a monitorokon végig követhetjük majd a facebookon és a cseten történteket is. Összességében egy izgalmas és meglepetésekkel teli történet lesz, amiről sok részletet egyelőre nem szeretnék elárulni. Röviden: ez egy szerelmi történet. Olyan, mint a Rómeó és Júlia, csak itt nem az erkélyre másznak fel a fiatalok, hanem a facebookra – mondta befejezésképpen Zsuzsanna.

Nagy Katinka

Zalaegerszegi 7 Nap 

2013. november 2.– I. évfolyam 43. szám