Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait

Az elmúlt héten zajlott a fővárosi Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválja, amelynek kedden tartották a díjkiosztó ünnepségét. A legjobb előadásnak járó elismerést a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Közellenség című darabja nyerte el.

– Ritkán fordul elő, de most teljes egyetértésben született meg a döntés _ nyilatkozta lapunknak az öt tagú zsűri nevében V. Nagy Viktória, a Heti Válasz című lap kulturális szerkesztője. – A Közellenséget mindannyian nagyon erős, hatásos darabnak tartjuk, ami hosszú ideig dolgozik a nézőben, miután véget ér az előadás. Én már láttam régebben Tasnádi István darabját, de a zalaegerszegi változat egészen újszerű, átgondolt rendezői koncepcióval bír, Sztarenki Pál jóvoltából, s a színészvezetés is kiváló, nekem a főszereplők mellett Balogh Tamás tetszett legjobban Luther Márton figurájában. Ha lett volna legjobb mellékszereplő díj, őt javasoltam volna rá.
V. Nagy Viktória elmondta, a Közellenség kivételes érdeme, hogy összetett, mindvégig leköti a nézőt, nincs üresjárat, minden pillanat átgondolt, akár a táncokat, dalokat, dalszövegeket tekinti a kritikus.
– Jók a darabbeli arányok, a lovak alakítóiról, Madák Zsuzsannáról és Barsi Mártonról is csak jót tudok mondani. – A nyomasztó történet tragédiáját kiemeli az alakításuk. A társulat egy irányba mutató közös akarata érződik a darabon. Ilyenkor érzi a fővárosi színházlátogató, hogy vidéken kitűnő értékek születnek, amelyek sajnos ritkán jutnak el a Budapest-orientált szakma látókörébe. Remélem, ezután másképp lesz. Gratulálok az egerszegi társulatnak!
A díjat átvevő Sztarenki Pál rendezőt, a zalai színház művészeti vezetőjét is megkérdeztük.
– Megint Zalaegerszegről beszél az ország a díj kapcsán, égnek a telefonok, mindenki gratulál, és ez büszkeséggel tölt el, hiszen ez a díj nemcsak a Hevesi Sándor Színház elismerése, hanem a városé is. Besenczi Árpád igazgató úr vezetésével olyan színházat vezetünk, amely komoly szakmai- és közönségsikereket ért el az elmúlt öt évben is, elég csak az Országos Színházi Fesztivál, vagy akár a két évvel ezelőtti Vidéki Színházi Fesztivál elismerésére utalni. A mostani Legjobb előadás díj pedig talán megnyugtatja azokat a keveseket is, akik – jó szándékukat nem megkérdőjelezve –  prüszköltek színházvezetésünk kapcsán. Büszke vagyok a társulatra, hiszen ahogy a zsűri is hangsúlyozta értékelésében, rendkívül erős, egységes, kiforrott, magas művészi színvonalon teljesíteni képes csapatot láttak bemutatkozni. Ez a társulat nagy reményekre jogosít fel minket, főleg ha biztosítják számunkra  azokat az anyagi kondíciókat, melyek elengedhetetlenek további sikeres működésünkhöz. Minden díj, elismerés egy korty abból az italból, mely hosszútávfutásunkat segíti a célig.
Sztarenki Pál ugyanakkor a a fesztivál árnyoldaláról is beszélt:
– Telt ház előtt játszottunk, és a Duna Tv is rögzítette az előadást, de szinte alig láttam kritikusokat a nézőtéren, ami azért elszomorító, mert egyrészt így érvénytelenítik saját magukat, másrészt a nullára redukálják annak az esélyét, hogy a szakma valaha is hitelesítse például Farkas Ignác kitűnő színészünk évek óta felterjesztett Érdemes Művész díját. Úgyhogy ezúton is kérem és üzenem az illetékeseknek: Farkas Ignác színművész még mindig nem kapta meg az Érdemes Művész díjat, és ez szakmai trehányság! Pedig akár csak Kohlhaas Mihály szerepéért is megérdemelné... Örök optimistaként pedig Besenczi Árpád igazgató úrral együtt továbbra tárt karokkal várjuk városunk színházszerető közönségét a következő, még izgalmasabb színházi évadunkra!

Arany Horváth Zsuzsa

2015. szeptember 15.

Zalai Hírlap online