Legyen színház?! - A Hevesi Sándor Színház művészeti vezetőjének évadzáró írása

Hiszen a színház, csak színház!
Nem pótlék és megoldás.PEZ_0548
Először is: a színház nem művészet, csak az élet része. In conreto: színház nélkül is lehet élni, csak minek, idézhetjük Parti Nagy Lajos urat. (Mintha a művészet valaha is megoldás, pláne okos megoldás és pótlás lehetne az úgynevezett élethez)

A színház, nem gyógyszer!

Hiszen akkor már jócskán megette a fene az egész miskulanciát. (Fene: régi káromkodási formula, lásd: lépfene, miskulancia: szintén régi kifejezés: értsd: mesterkedés, csalafintaság, izé, hogyishívják, zavaros izé.)
A  színház  másképpen,  és  ravaszabbul  reagálási  felület  közösségi  életünk  túlélésére,  annak  technikáira,  mintáira,  tehát  ne  is  várjunk  kilóra  mért megoldásokat, mert csak dekára, grammnyira mérhető részigazságokra bukkanunk.

Mert a színház, csak színház.

Hogy persze mikortól szűkül a politika, netán a néző diktatúrájává a színház, s meddig a közös gondolkodás terepe, tehát: mitől és meddig színház a színház, egyszóval: meddig látszik és mikortól csak látszat, azt természetesen az önök igénye dönti el: nyilván addig, és ahogyan szükségük van még magunkra, egymásra, egyszóval, amit még színháznak gondol és nevez a közös kulturális humanista emlékezet.
Ahogy a rózsa, az rózsa, csak rózsa (Gertrude Stein)
Összegezve, akár hogy is:

Legyen színház!

Hiszen a színház mindenekelőtt az élet! Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető
legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között. írja Peter Brook.

Legyen színház!

Mindannyiunk vágya és törekvése, hogy ne maradjunk önmagunkba zárva, hogy megértsük egymást. Ha nem érdekelné az embert a másik sorsa és az élet egésze, színház sem volna. írja Jelenits István piarista szerzetes-tanár úr.

Legyen színház!

Ahol rólunk beszélnek. Ahol másokról beszélnek. Ahol magunkról beszélünk. Ahol beszélhetnek. Még. Ahol van miről beszélni, beszélgetni, egyetérteni, vitázni, leülni egymással akár egy mondat ürügyén, csak:

Legyen színház!

Találkozási pont!
Theatro meeting!

Ha tetszik, a fésületlen szavak és gesztusok közös értelmezési helyszíne. Csak merjünk színházba járni! Az úgynevezett celebek már úgyis a spájzban vannak! Alig férnek el az úgynevezett politikusoktól! De a színház még talán a miénk, tehát:

Legyen színház!

Ugyanakkor ne várjunk semmit el a színháztól! Ne legyen szelídített kis vadmacska, pláne nem pitiző öleb! Hiszen önmagunkra sem így tekintünk. Azt várjuk el a színháztól, amit magunktól  azt a minimumot, ami magunk is vagyunk, vagy szeretnénk lenni a magyar nyelvű színház kialakulása óta: a szabadság,  demokrácia,  nemzeti  függetlenség,  humánum, emberi értékek,  szolidaritás,  a  szépség  igazságának  és  az  igazság szépségének  keresését, megtalálásának feldolgozását esetleg ezeknek hiánya kapcsán közös bosszankodásunk és e hiány újrafogalmazásának terepét.

Legyen színház!

Tehát legyünk kíváncsiak, befogadóak, ne dőljünk be a sandaságnak, sunyiságnak, a gagyinak, az avíttnak, a vacak féligazságoknak, a méznek és a máznak, merjünk kérdezni és tudjunk válaszolni, hiszen bizony az alkotók és nézők is mi vagyunk: sajnos a méz is, és főleg a máz is.

Legyen színház!

Ne féljünk a csöndtől a közös csöndtől főleg ne. Ne féljünk a nevetéstől a közös nevetéstől főleg ne. Ne féljünk a sírástól a közös sírástól főleg ne. Ne féljünk a kérdésektől a közös kérdésektől főleg ne. Ne féljünk a válaszoktól a közös válaszoktól főleg ne. Ne féljünk magunktól magunktól főleg ne.
Da capo al fine:

Csak legyen színház!

Legyen a színház tettenérhető életünk valódi lelkiismeretének felülete, agorája, ahol valódi kérdéseket teszünk fel és ahol esetleg valószínűtlen válaszokat adunk, ami legfeljebb egy másik színházi kérdés feltevését generálja folyamatosan újra.
Csak legyen a színház közös ügyünk, ahol még meg tudjuk szólítani egymást.

Csak legyen színház!

Ahol valódi közösségi teret találunk ebben a zilált világban. Ahol összeadódik a különbözőségünk és azonosságunk, s nem kivonódik. Ahol ráismerhetünk talán a másikra és így végre magunkra is. Ne féljünk semmilyen színházi kalandtól és lehetőségtől, s így talán magunktól se!

Csak legyen színház!


Lope De Vega szerint a színházhoz nem kell más csak három deszka, két színész, meg egy közös szenvedély.
Jelentem és kérdem:

Legyen színház!?

Hiszen mi tárt karokkal várjuk önöket!
Jegyek kaphatók még...


Sztarenki Pál

2015. június 06.

Zalai Hírlap online