Segítők a papírtól a színpadig tartó úton

Második alkalommal rendezik meg ezekben a napokban a Hevesi Sándor Színházban a megújult Nyílt Fórumot, a dramaturgok és a szerzők műhelybeszélgetéseit.

Nyilt-Forom-2018 

A Nyílt Fórumot a Színházi Dramaturgok Céhe (SzDC) a zalaegerszegi színház akkori vezetésével együtt hívta életre még 1985-ben, majd Pécsre került a műhelymunka, végül tavaly ismét otthonra talált Zalaegerszegen. A négynapos rendezvényen az ország több színházából érkezett dramaturgok javaslataikkal segítik a kortárs szerzőket. A fórumon a szerzők a céh pályázatára beküldött drámáikat az észrevételek nyomán fejlesztik. A dramaturgok idén 50 pályamunkából választották ki azt a 8-at, amelyekkel két napon át foglalkoznak, mondta lapunknak Orbán Eszter, a SzDC egyik vezetője, az Operaház dramaturgja, hozzátéve, a meghívott alkotók közt van ismert prózaíró, színész, de nagyon fiatal kezdő is. A tegnapi megnyitón dr. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi színház igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd egymással ismerkedtek a résztvevők.

– A kiválasztott művek stílusban és témában is változatosak. A művek közt vannak realista, mai történetek, akadnak a jövőben játszódó, utópisztikus sztorik, pszichologizáló alkotások, de még horror is – mondta érdeklődésünkre a kezdés előtt Merő Béla rendező, a Nyílt Fórum egyik zalai alapítója. – Néhány dráma a közelmúlt eseményeit dolgozza fel. Az egyik szerző játékosan fogalmazott, volt, aki monodrámát írt, mindegyikben sok lehetőség rejlik.

A többlépcsős drámafejlesztési programhoz, mint a céh ismerettőjéből kiderül, az USA-ban működő Sundance Alapítvány filmforgatókönyv-fejlesztési módszeréből merítettek ötleteket. A színházi szakemberek csoportokba szerveződnek, a drámaszerzők két napon át végigjárják őket, így legalább húsz ember véleményét ismerhetik meg.

Az idei pályaművek közt szerepel O. Horváth Sári Lenni vagy nem című írása és Maruszki Balázs Mennyből az angyal című darabja. Maros András és Szálinger Balázs közösen jegyzik a Phil Collins című zenés celeb-szatírát, az ikertestvérpár – Kovács Dominik és Kovács Viktor – Mintapinty címmel írt pályaművet. Drubina Orsolya Sárkányterminál című műve felnőtt bábmese, míg Lénárd Róbert újvidéki író a Bácskamocsaras című művel pályázott. Kurta Niké és Tési Dóra közös műve a Doboz címet viseli. A fórumon értékelik Totth Benedek Afganisztán című művét is.

A szerzőket idén segítő k közt találjuk Blastik Noémit, Bíró Dénest, Cseicsner Otíliát, Keszthelyi Kingát, Lőkös Ildikót, Orbán Esztert, Mikó Csabát, Balog Józsefet, Lendvai Zoltánt.

A színházi szakemberek javaslatai alapján átdolgozott művekből tavasszal Debrecenben, a Deszka Fesztiválon mutatnak be részleteket, a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) pedig felolvasószínház keretében adják közre, végül a Nyílt Fórum Füzetek sorozatában, nyomtatásban is megjelennek.

A bemutatkozás során kiderült, a szerzők közül hatan először vesznek részt a drámafejlesztési programban.

– A színházunk nagyüzemben működik, három darab bemutatójára készülünk egyszerre, esténként az Evita és a Szent Péter esernyője lesz látható, vendégeink bepillantást nyerhetnek abba a folyamatba, amelynek a végén a papírról színpadra kerül a szöveg – mondta házigazdaként Sztarenki Pál, a Hevesi művészeti vezetője.

Arany Horváth Zsuzsa 

 2018.január 4.

Zalai Hírlap